Хендрик Браувър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хендрик Браувър
Hendrik Brouwer
нидерландски изследовател
Роден
Починал
7 август 1643 г. (62 г.)

Националност Нидерландия
Хендрик Браувър в Общомедия

Хендрик Браувър (на нидерландски: Hendrik Brouwer) е нидерландски мореплавател, изследовател, 8-и генерал-губернатор на Холандска Индия (1632 – 1636).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 юли 1581 година в Съединени провинции (днес в Нидерландия и Белгия).

На 16 април 1610 три кораба под негово командване се отправят за Холандска Индия. Традиционния маршрут дотам е бил покрай бреговете на Африка, остров Мавриций, остров Цейлон и от там към Малайския архипелаг. Флотилията ръководена от Браувър на 4 юни 1611 от южното крайбрежие на Африка се отправя на юг между 35° и 40° ю.ш., където духат постоянни западни ветрове, поема на изток, достига до меридиана на остров Ява, завива на север и достига до Холандска Индия на 18 август 1611, т.е. за 5 месеца и 24 дни. Така пътя от Европа до Холандска Индия вместо за цяла година започнал да се изминава само за пет-шест месеца, което позволило не само да се намалят разходите по пътуването, но намаляват и случаите на заболяване от скорбут.

През 1614 г., Холандската Източноиндийска компания предприема интересен опит. От Холандия за Ява са изпратени три кораба – два по стария маршрут и един по новия. И докато първия и втория пътували съответно шестнадесет и осемнадесет месеца, то третия пристигнал само за шест. На 4 август 1616 компанията издава специална заповед, в която изрично се подчертава, че пътуването към Холандска Индия трябва да се осъществява само по трасето на Браувър.

През 1643 в последното си плаване, към бреговете на Чили за установяване на търговски връзки, доказва островното положение на остров Естадос (на изток от Огнена Земя).

Умира в чилийското пристанище Валдивия на 7 август 1643 година на 62-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хендрик Браувер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​