Хендрик Браувър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Портрет на Хендрик Браувър

Хендрик Браувър (на нидерландски Hendrik Brouwer) (1581 - 7 август 1643) холандски мореплавател, 8-ми генерал-губернатор на Холандска Индия (1632-1636)

На 16 април 1610 три кораба под негово командване се отправят за Холандска Индия. Традиционния маршрут дотам е бил покрай бреговете на Африка, остров Мавриций, остров Цейлон и от там към Малайския архипелаг. Флотилията ръководена от Браувър на 4 юни 1611 от южното крайбрежие на Африка се отправя на юг между 35° и 40° ю.ш., където духат постоянни западни ветрове, поема на изток, достига до меридиана на остров Ява, завива на север и достига до Холандска Индия на 18 август 1611, т.е. за 5 месеца и 24 дни. Така пътя от Европа до Холандска Индия вместо за цяла година започнал да се изминава само за пет-шест месеца, което позволило не само да се намалят разходите по пътуването, но намаляват и случаите на заболяване от скорбут.

През 1614 Холандската Източноиндийска компания предприема интересен опит. От Холандия за Ява са изпратени три кораба – два по стария маршрут и един по новия. И докато първия и втория пътували съответно шестнадесет и осемнадесет месеца, то третия пристигнал само за шест. На 4 август 1616 компанията издава специална заповед, в която изрично се подчертава, че пътуването към Холандска Индия трябва да се осъществява само по трасето на Браувър.

През 1643 в последното си плаване, към бреговете на Чили за установяване на търговски връзки, доказва островното положение на остров Естадос (на изток от Огнена Земя). Умира в чилийското пристанище Валдивия на 7 август 1643.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хендрик Браувер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.