Хендрик Лоренц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другия нобелист на име Лоренц вижте Конрад Лоренц. За други значения вижте Лоренц.

Хендрик Антоон Лоренц
Hendrik Antoon Lorentz
холандски физик

Роден
Починал
Харлем, Холандия
Погребан Харлем, Нидерландия

Националност  Нидерландия
Учил в Лайденски университет
Награди Нобелова награда за физика (1902)[1][2]
Орден на почетния легион
Научна дейност
Област Физика
Учил при Хейке Камерлинг Онес Nobel prize medal.svg
Работил в Лайденски университет
Известен с Теория на електромагнитното лъчение
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1902)
Хендрик Антоон Лоренц в Общомедия

Хендрик Антоон Лоренц (на нидерландски: Hendrik Antoon Lorentz) e холандски физик, изследвал електромагнитното излъчване и работил върху математическото му описание. През 1902 година получава Нобелова награда за физика заедно с Питер Зееман.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лоренц е роден на 18 юли 1853 година в Арнем, Холандия, в семейството на Герит Фредерик Лоренц (1822 – 1893) и Гертруда ван Гинкел (1826 – 1861). През 1862, след смъртта на съпругата, бащата се жени повторно за Луберта Хупкес. От 1866 до 1869 Хендрик посещава гимназия в Арнем. През 1870 година държи изпити по класически езици (необходими за кандидатстване в университет) и записва да учи физика и математика в университета в Лайден при професора по астрономия Фредерик Кайзер, който оказва решаващо влияние за професионалната му ориентация. След получаване на бакалавърска титла се завръща в родния си град, където започва да преподава математика в местната гимназия, продължавайки успоредно с преподаването и следването си в Лайден. През 1875 година защитава докторска дисертация при Питер Райке на тема „Относно теорията на отражение и пречупване на светлината“, където той доразработва електромагнитната теория на Джеймс Клерк Максуел.

През 1881 година се жени за Алета Катарина Кайзер, племенница на преподавателя си Фредерик Кайзер. Алета е дъщеря на Йохан Вилхелм Кайзер, професор по изящни изкуства, по-късно директор на националната галерия (Rijksmuseum) в Амстердам. Най-възрастната дъщеря на Хендрик и Алета също става физик.

В специалната теория на относителността преобразуването на координатите и времето на събитието при преход от една инерциална отправна система в друга се използват Лоренцовите трансформации (1904).

Умира на 4 февруари 1928 година в Харлем на 74-годишна възраст.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Nobel Prize in Physics 1902. // Посетен на 3 август 2015 г.. (на английски)
  2. а б www.nobelprize.org.