Хендрик Лоренц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другия нобелист на име Лоренц вижте Конрад Лоренц. За други значения вижте Лоренц.

Хендрик Антоон Лоренц
холандски физик

Роден
Починал
Научна дейност
Област Физика
Образование Лайденски университет
Учил при Хейке Камерлинг Онес Nobel prize medal.svg
Работил в Лайденски университет
Известен с Теория на електромагнитното лъчение
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1902)
Хендрик Антоон Лоренц в Общомедия

Хендрик Антоон Лоренц (на нидерландски: Hendrik Antoon Lorentz) e холандски физик, изследвал електромагнитното излъчване и работил върху математическото му описание. През 1902 получава Нобелова награда за физика заедно с Питер Зееман.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лоренц е роден в Арнем в семейството на Герит Фредерик Лоренц (1822-1893) и Гертруда ван Гинкел (1826-1861). През 1862, след смъртта на съпругата, бащата се жени повторно за Луберта Хупкес. От 1866 до 1869 Хендрик посещава гимназия в Арнем. През 1870 г. държи изпити по класически езици (необходими за кандидатстване в университет) и записва да учи физика и математика в университета в Лайден при професора по астрономия Фредерик Кайзер, който оказва решаващо влияние за професионалната му ориентация. След получаване на бакалавърска титла се завръща в родния си град, където започва да преподава математика в местната гимназия, продължавайки успоредно с преподаването следването си в Лайден. През 1875 г. защитава докторска дисертация при Питер Райке на тема „Относно теорията на отражение и пречупване на светлината“, където той доразработва електромагнитната теория на Джеймс Клерк Максуел.

През 1881 г. се жени за Алета Катарина Кайзер, племенница на преподавателя си Фредерик Кайзер. Алета е дъщеря на Йохан Вилхелм Кайзер, професор по изящни изкуства, по-късно директор на националната галерия (Rijksmuseum) в Амстердам. Най-голямата дъщеря на Хендрик и Алета също става физик.

В специалната теория на относителността преобразуването на координатите и времето на събитието при преход от една инерциална отправна система в друга се използват Лоренцовите трансформации. (1904 г.).

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]