Хенрик Шеринг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенрик Шеринг
Henryk Szeryng
цигулар

Роден
Починал

Националност Флаг на Полша Полша
Флаг на Мексико Мексико
Професия цигулар

Уебсайт www.henrykszeryng.net
Хенрик Шеринг в Общомедия

Хенрик Шеринг (Henryk Szeryng) е мексикански цигулар от полски произход, един от най-изтъкнатите представители на съвременното музикално изпълнителско изкуство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 септември 1918 г. във Варшава, Полша, в еврейско семейство. Получава музикалното си образование във Варшава и Берлин; сред неговите учители са Карл Флеш и Жак Тибо. При дебютното си изпълнение през 1933 г. изпълнява Концерта за цигулка и оркестър на Йоханес Брамс.

Следват (до 1939 г.) курсове по композиция в Париж при знаменитата Надя Буланже. По време на Втората световна война и нацистката окупация, Шеринг е принуден да напусне Европа. Трайно се установява в Мексико, където от 1948 г. преподава в Музикалния факултет на Мексиканския университет.

Шеринг е изтъкнат изпълнител на множество произведения от цигулковия репертоар – творбите на Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Йоханес Брамс, Менделсон, Ян Сибелиус, Сергей Прокофиев. Знаменити са изпълненията му, заедно с Артур Рубинщайн, на сонатите за пиано и цигулка на Лудвиг ван Бетховен. Работил е с българския камерен състав „Софийски солисти“, преподавал е на цигуларката Елмира Дърварова.

Получава световно признание, като един от най-добрите изпълнители на творбите на Бах.