Хенри Ройс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенри Ройс
Henry Royce
Британски предприемач

Роден
Починал
22 април 1933 г. (70 г.)
Погребан Кеймбриджшър, Великобритания
Хенри Ройс в Общомедия

Сър Фредерик Хенри Ройс (на английски: Sir Frederick Henry Royce) е британски предприемач, сред първите производители на автомобили, съосновател на „Ролс-Ройс“.

Роден е на 27 март 1863 г. в Алуолтън, почива на 22 април 1933 г. в Уест Уитъринг.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на обикновено английско семейство с 5 деца, което изкарва препитанието си, управлявайки мелница за брашно. Бизнесът обаче не върви добре и семейството се мести в Лондон. След като баща му умира през 1872 г., Ройс започва работа като продавач на вестници и разносвач на телеграми, за да подпомага семейството си. С финансовата помощ на една своя леля той започва да чиракува в завода на железопътната компания Great Northern Railway в Питърбъро. Три години по-късно парите свършват и след кратък престой във фирма за производство на инструменти в Лийдс, Ройс се връща в Лондон, където започва работа в Electric Light and Power Company. През 1882 г. се премества в ливърпулския клон на фирмата, където работи по осветлението на улици и театри.

На 21 години в Манчестър заедно с приятеля си Ернст Клармон основава фирмата F.H. Royce and Co., която произвежда произвежда малки електроуреди. През 1894 г. компанията започва да произвежда динама и електрически подемни устройства, а през 1899 г. е прекръстена на Royce Ltd., отворен е и нов завод, също в Манчестър.

Партньорството с Чарлз Ролс[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Ройс пред централата на Ролс-Ройс в Дарби

В първите години на 20 век се отчита спад в търговията след края Втората бурска война; освен това конкуренцията в лицето на производители на динамота и подемни устройства от Германия и САЩ нараства. Затова Райс започва да обмисля бъдещето на фирмата като производител на автомобили. През 1901 г. той си купува автомобил Дьо Дион-Бутон, а по-късно и Дековил. Ролс не е доволен от качеството на своя Дековил и се заема да подобри електросистемата, след това намалява вибрациите на двигателя и неговия неравномерен ход, нещо което е типично за двигателите с вътрешно горене по това време. Той решава да произведе свой собствен автомобил и през 1904 г. сглобява такъв в работилницата си. Ролс прави още два автомобила, които носят неговото име и подарява един на Клармон, а другия продава на один от директорите на фирмата Хенри Едмъндс. Никой от тези автомобили не е запазен до днес.

На 4 май 1904 г. Едмъндс организира среща между Ройс и един негов приятел - Чарлз Ролс, дилър на вносни автомобили в Лондон. На 23 декември Ролс и Ройс подписват договор, по силата на който Ролс ще продава всички автомобили, които Ройс успее да произведе, а колите ще се търгуват под името Ролс-Ройс. Ролс започва да конструира дву-, три-, четири- и шестцилиндрови двигатели с мощност съответно 10, 15, 20 и 30 к.с.

Първият Ролс-Ройс - 10hp

Първият модел на Ролс-Ройс е 10hp и е представен на автомобилния салон в Париж през декември 1904 г. Специалистите определят автомобила като изпълнен с високо качество и оборудван с най-висока за времето си техника. Партньорството между Хенри Ройс и Чарлз Ролс е формализилано през 1906 г., когато е основана фирмата Rolls-Royce Limited. Ройс осигурява техническото ноу-хау, а Ролс - паричните средства и находчивостта в бизнеса. В началото на Първата световна война компанията започва да произвежда и самолетни двигатели.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Хенри Ройс е известен с това, че е отдаден до краен предел на работата и дори няма време да яде „истинска“ храна. В резултат на това два пъти постъпва в болница – през 1902 и 1911 г. През 1912 г. претърпява операция в Лондон и докторите му дават още няколко месеца живот. Въпреки това, Ройс се завръща към работата, но без да посещава завода. Той настоява лично да преглежда новите дизайни и инженерите и рисувачите трябва да му носят чертежите.

През октомври 1928 г. Ройс започва да работи върху самолетния двигател Ролс-Ройс R, който още през следващата година поставя нов световен рекорд за скорост на самолет от 357,7 мили/ч (над 572 км/ч); това става със самолета Supermarine S.6. По-късно Ройс вижда, че двигателят може да произведе още мощност и през 1931 г. самолет Supermarine S.6B с модифициран двигател достига 407,5 мили/ч (почти 656 км/ч), превръщайки се в първия самолет, преминал границата от 400 мили/ч.

След Първата световна война Хенри Ройс е награден с Ордена на Британската империя, а през 1930 г. получава титлата баронет за заслуги към въздухоплаването в страната. През 1962 г. е открит негов мемориал в Уестминстърското абатство.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за