Хенри Уотърхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенри Уотърхаус
Henry Waterhouse
английски мореплавател и изследовател
Роден
Починал
27 юли 1812 г. (41 г.)

Националност Великобритания
Научна дейност
Известен соткриването на о-ви Антиподи
Семейство
БащаУилям Уотърхаус
МайкаСузана Брюър

Хенри Уотърхаус (на английски: Henry Waterhouse) e английски военноморски офицер, мореплавател, пътешественик-изследовател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 декември 1770 година в историческия квартал в центъра на Лондон – Уестминстър, най-големият син от дванадесетте деца в семейството на Уилям Уотърхаус и Сузана Брюър. Неговата по-голяма сестра Елизабет е съпруга на изследователя на Австралия Джордж Бас.

През 1786 постъпва във Кралския военноморски флот и служи на различни кораби. През 1786 става капитан на кораба „Sirius“, с който отплава за Австралия и през 1788 участва в първото заселване на Нов Южен Уелс и селището на остров Норфолк. През 1791 се завръща в Англия като лейтенант и участва в няколко морски сражения.

През юли 1794 Уотърхаус поема командването на кораба „Reliance“ и отново отплава за Австралия. През септември 1795 пристига в Сидни. От 1796 извършва няколко плавания до и от различни части на света за снабдяване на колонистите с различни породи овце. По време на едно от тези си плавания, през 1800 г., на югоизток от Нова Зеландия, на 49°42′ ю. ш. 178°46′ и. д. / 49.7° ю. ш. 178.766667° и. д., открива Антиподовите о-ви. Същата година се завръща окончателно в Англия и прекарва остатъка от живота си в Рочестър, Кент.

Той никога не се оженва, но има незаконна дъщеря родена в Сидни през 1791. Умира на 27 юли 1812 година на 41-годишна възраст. Погребан е в гробището в Уестминстър.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи остров Уотърхаус (40°48′ ю. ш. 147°37′ и. д. / 40.8° ю. ш. 147.616667° и. д.), разположен на североизток от остров Тасмания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Henry Waterhouse в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​