Херакъл (Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Херакъл.

Херакъл
Ἡρακλῆς
Роден
327 г. пр.н.е.
Починал
309 г. пр.н.е. (18 г.)
Семейство
БащаАлександър Македонски
МайкаБарсина
Братя/сестриАлександър IV Македонски

Херакъл (на старогръцки: Ἡρακλῆς; на латински: Herakles) е извънбрачен син на Александър Македонски и персийската благородничка Барсина, дъщеря на персийския сатрап на Фригия Артабаз II.

Александър се запознава с Барсина, дъщеря на сатрапа на Фригия персиеца Артабаз II през детството си. През 353 г. пр. Хр. Артабаз е избягал в македонския дворец на Пела, след неуспешно въставане против Артаксеркс III. След битката при Иса 333 г. пр. Хр. Барсина заедно с фамилията на Дарий III е под закрилата на Александър и го придружава при неговия поход към източните провинции на Персия.

За женитба не става дума, понеже Александър вече е планувал женитба с принцеса Роксана. Така детето, което тя очаква е извънбрачно. Тогава е на 36 години. Скоро след раждането си Барсина заедно със сина си напуска близостта на Александър и отива да живее в Пергамон. През 323 г. пр. Хр. Роксана ражда Александър IV Македонски.

През 309 г. пр. Хр. Касандър нарежда убийството на Александър IV Македонски и Роксана. Тогава Полиперхон, регент на Македония, но свален от Касандър, се опитва да постави 18-годишния Херакъл на трона на Македония и заедно с него и 20.000 войска отива на границата на Македония. Тогава Касандър преговаря с Полисперхон и го прави управител на Пелопонес. След това по разпореждане на Полиперхон, по заповед на Касандър, Херакъл заедно с майка му са удавени. След това не останал наследник и продължител на Македонската царска династия повече от 400 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Диодор. Историческа библиотека. 20.20 – 28
  • Mary Renault, The Nature of Alexander. 2001
  • W. W. Tarn: Heracles Sohn of Barsine. In: The Journal of Hellenic Studies. Band 41, 1921, S. 18 – 28.
  • R. M. Errington: From Babylon to Triparadeisos. In: The Journal of Hellenic Studies. Band 90, 1970, S. 49 – 77.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

[[Категория:Починали през 309 г. пр. Хр.