Херлуф Бидструп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Херлуф Бидструп
Herluf Bidstrup
датски карикатурист
Роден
Починал

Награди Орден на Трудовото червено знаме
Ленинска награда за мир
Жанр Карикатура
Семейство
Съпруга Елен Магдалена Олсен
Деца Ялте, Лейна, Мартин

Уебсайт
Херлуф Бидструп в Общомедия

Херлуф Бидструп (на датски: Herluf Bidstrup) е известен датски карикатурист и общественик.

Автор е на над 5000 карикатури. Заклет комунист, Бидструп рисува множество карикатури на външнополитическа и социална тематика, сюжетно свързани с последиците от Втората световна война. В известна част от творчеството си улавя и представя хумора в ежедневието на хората.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му, Хермонд Бидструп (1885–1973), е датски художник декоратор, пристигнал в Германия в търсене на работа. Майка му, Августа Ема Берта Шмид (1887–1957), е германка. Когато Херлуф е на 5 години, семейството му се връща в Дания.

През 1931 г. започва да следва в Датската кралска академия за изящни изкуства. Завършва я през 1935 г. и започва да сътрудничи на различни периодични издания с хумористични рисунки и портрети. В периода на окупацията на Дания от нацистска Германия публикува редовно карикатури с антифашистки подтекст във вестник „Social-Demokraten“. От 1945 г. работи във вестника на датската комунистическа партия „Ланд ог фолк“.

През 1948 и 1952 г. пътува до Чехословакия. За първи път посещава СССР през 1952 г. През 1955 г. посещава Китай. През 1973 г. обикаля из Южна Америка, посещавайки Бразилия, Уругвай и Аржентина. Бил е и в Лапландия, Франция и България. От всички свои пътувания публикува скици и стрипове в различни списания и албуми.

През 1964 г. е удостоен с международната Ленинска награда за мир и дружба между народите. На 17 май 1967 г. е обявен за почетен гражданин на Габрово.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]