Херменегилд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Херменегилд
Hermenegildus
Triunfo de San Hermenegildo (1654), от Francisco Herrera the Younger
Triunfo de San Hermenegildo (1654), от Francisco Herrera the Younger

Роден
Починал

Религия Арианство
Католическа църква
Канонизация
Празник 13 април
Семейство
Баща Леовигилд
Братя/сестри Рекаред I
Съпруга Ингунда
Херменегилд в Общомедия

Херменегилд (на латински: Hermenegild; † 13 април 585 г. в Тарагона) е вестготски кралски син. В католическата и православната църкви е честван като мъченик (празник на 13 април).

Херменегилд е по-големият от двамата синове на вестготския крал Леовигилд от неговия първи брак с Теодосия, дъщеря на управителя на провинция Картаген. През 573 г. Леовигилд го издига с брат му Рекаред за съ-крал.

През 579 г. баща му го жени за православната Ингунда, дъщеря на франксия крал Сигиберт I и Брунхилда. Ингунда не желае да приеме арианството. Леовигил изпраща Херменегилд в Севиля, откъдето да управлява южната част на Западноготското кралство. С влиянието на епископ Леандър от Севиля Херменегилд става официално православен. През 579 г. Херменегилд въстава против баща си и се съюзява със свебите (в Северозападна Испания) и с византийците. Леовигилд две години се бие против него, през 583 г. обсажда Севиля. Херменегилд капитулира в началото на 584 г. Ингунда бяга със сина им Атанагилд във Византия. Тя умира в Африка, Атанагилд е заведен в Константинопол.

Херменегилд е затворен. През 585 г. Херменегилд е убит в затвора, вероятно понеже не желал да приеме отново арианството.

През 1586 г. Папа Сикст V разрешава честването на неговия култ в Испания по настояването на крал Филип II, негов голям поклонник.

Крал Фернандо VII от Испания създава 1815 г. Орден на Свети Херменегилд (Real y Militar Orden de San Hermenegildo).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Helmut Castritius, Hermenegild. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. Bd. 14 (1999), S. 423 – 425.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]