Хермес с детето Дионис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Хермес с детето Дионис“

Хермес с детето Дионис е скулптура от класическия период в Гърция, единствената оцеляла оригинална творба на Праксител, датирана около 343 пр.н.е.. Съхранява се в Археологическия музей в с. Древна Олимпия, Гърция.

Изработена е от пароски мрамор. Авторството на Праксител е основано на споменаването на статуята от Павзаний[1]

Намерена е от германски археолози през 1877 година край село Древна Олимпия, сред руините от древногръцкия град Олимпия, непокътната на фундамента си, няколко метра под земята. Височината ѝ е 2,10 м. Посветена е на свещения Алтис от елейците и аркадците, за да отбележи мирния им договор. По-късно е преместена в храма на Хера, където е намерена.

Скулптурата, „диамантът на Олимпия“, представя Хермес, вестителя на боговете, държащ малкия Дионис, който се опитва да вземе нещо от ръката му. Историята е следната: Семела, майката на Дионис, умряла от страх, когато Зевс се появил пред нея, с всичките си мълнии и великолепие. Макар че била бременна по това време, Зевс взел детето и го изпратил с Хермес при нимфите в Крит. Бебето започнало да плаче и за да го успокои, Хермес му показал блестящ предмет.

Хермес изглежда уморен, но мъжествен, почиващ си на стъблото на дърво. По устните му, които имат светлосянка, можете да видите началото на усмивка. Деликатната уста е в контраст с големия нос. Косите на Хермес са разбъркани и контрастират с кожата му, която изглежда гладка. Ненадминатото изкуство на Праксител се проявява в твърдостта на мрамора, прави го да изглежда като плът. Това се дължи на големия му талант в използването на светлината и сянката. За да даде живот на статуята, Праксител умишлено не оставя симетрията. Ако някой погледне лицето отляво, то е тъжно, отдясно се усмихва, а в анфас е спокойно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний. Описание на Елада. // кн. V, 17, 3. Посетен на 13 декември 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]