Херострат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Херострат (на старогръцки: Ἡρόστρατος) е младеж от Ефес, който изгаря Храма на Артемида в родния си град на 21 юли 356 пр.н.е., тъй като, както по-късно признал, искал името му да се помни от следващите поколения. Наказанието му било смърт и като още по-голяма степен на наказание — осъден на забвение.

За тази цел са наети глашатаи, които в продължение на много десетилетия пътували из цяла Гърция и обявявали следните разпореждания „Не смейте да помните името на безумния Херострат, изгорил храма на богинята Артемида от честолюбие“

Но древногръцкия историк Теопомп (IV век. пр.н.е.) разказал за престъплението на Херострат и така запазил името му за поколенията.

По-късни трудове на Теопомп, съхранени частично станали основа за творби на по-късни историци (Страбон, Авъл Гелий, Валерий Максим), които също писали за изгарянето на храма и съответно за престъпника, който го извършил. Така Херострат постигнал целта си: да се помни името му, макар и покрито с позорна слава. Оттук и израза „Херостратова слава“, който означава срамна известност за човек, прославил се само разрушавайки нещо, създадено от други.