Хидротерапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хидротерапия
Хъбард вана с дървен повдигач за човек
Хъбард вана с дървен повдигач за човек
Специалност физиотерапия
МКБ-9 93.31-93.33
Мед. рубрики MeSH D006875

Хидротерапията, наричана по-рано хидропатия е водотерапия[1] и е част натуропатията, трудовата терапия и физиотерапията, която включва използването на вода за облекчаване на болката и лечение. Терминът обхваща широк спектър от подходи и терапевтични методи, които извличат полза от физичните свойства на водата, като температура и налягането ѝ за терапевтични цели, за стимулиране на кръвообращението и лечение на симптомите на някои заболявания[2].

Различните терапии, използвани в днешната хидротерапия, използват водни струи, подводни масажи и минерална баня (напр. балнеотерапия, йод-грийн терапия, процедури на Себастиян Кнайп, шотландски маркуч, швейцарски душ, таласотерапия) и хидромасажна вана, гореща римска баня, гореща вана, джакузи, студено потапяне и минерална баня.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Водната терапия може да бъде ограничена до използване водна терапия, която е форма на физическа терапия и пречистващо средство. Въпреки това, тя се използва и като средство за доставяне на топлина и студ на тялото, което отдавна е основата за неговото приложение. Хидротерапията включва набор от методи и техники, много от които използват вода като среда за улесняване на терморегулаторните реакции за терапевтична полза.

Хидротерапията се използва като допълнение към стнадартното медицинско лечение, включително при кърмене, където употребата ѝ вече е доказана[3].[4][5] Той продължава да се използва широко за лечение[6] на изгаряния, въпреки че техниките за хидротерапиячрез душ се използват все по-често в сравнение с методите за пълно потапяне на тялото[7], отчасти за лекота на почистване на оборудването и намаляване на инфекциите, дължащи се на замърсяване. [8] Когато отстраняването на тъканта е необходимо за лечението на рани, може да се използва хидротерапия, която извършва селективно механично деблориране. [9] Примерите за това включват насочено напояване на рани и терапевтично напояване със засмукване [9].

Практикуващите хидротерапия могат да се стремят да го използват, за да произведат вазодилатация и вазоконстрикция. [10] Те водят до промени в кръвния поток и свързаните с тях метаболитни функции чрез физиологични механизми, включително тези на терморегулацията [11], които в днешно време са доста добре разбрани и които са в основата на съвременната употреба на хидротерапия [12]. [3]

Една от формите на водната терапия, за която се застъпват някои привърженици на алтернативната медицина, е консумирането на гадната вода при събуждане, за да „очисти червата“. Един литър до литър и половина е общото количество, погълнато. Тази водна терапия, известна още като индийска, китайска или японска водна терапия се претендира, че има широк спектър от ползи за здравето, или поне няма отрицателни ефекти [13]. [14] Застъпниците на водната терапия твърдят, че приложението на терапията с вода първо ще предизвика множество движения на червата, докато тялото се приспособи към увеличеното количество течност [13]. Докато поглъщането около една литър и половина вода обикновено се счита за безвредно, прекаленото потребление на вода може да доведе до интоксикация с вода, спешно и опасно медицинско състояние. [15]

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Уредите и уредите, чрез които се захващат топлина и студ, са: а) опаковки, топло и студено, общо и локално, изпотяване и охлаждане; б) горещ въздух и парни бани; в) общи вани, с топла вода и студена вода; г) седалки (седящи), гръбначни, главини и крака; д) превръзки (или компреси), мокро и сухо; също и е) горещи и студени подвизи и лапи, горещи и студени, синапизми, глупости, боклуци и водни картони, горещи и студени [12] [16] [17]

Хидротерапията, която включва потъването на цялото тяло или на част от тялото във вода, може да включва няколко вида оборудване:

  • Цистерни за потапяне в цялото тяло („резервоарът на Хъбард“ е с голям размер)
  • Двигател за ръце, хълбок и крака

Движението на въртящата се вода, осигурено от механични помпи, се използва във водните резервоари поне от 40-те години на миналия век. Подобни технологии са пуснати на пазара за развлекателна употреба под термините „гореща вана“ или „спа“.

В някои случаи ваните с воден поток не се използват за управление на рани, тъй като джакузито няма да селективно насочва тъканта, която да бъде отстранена, и може да увреди цялата тъкан. [9] Whirlpools също създават нежелан риск от бактериална инфекция, могат да увредят крехката телесна тъкан, а в случай на лечение на ръцете и краката, да създадат риск от усложнения от оток [9].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stevenson, Angus, ed. (2007). „Definition of Water Cure“. Shorter Oxford English Dictionary. 2: N-Z (6th ed.). Oxford: Oxford University Press. p. 3586. ISBN 978-0-19-920687-2.
  2. Hydrotherapy – What is it and why aren't we doing it?". International SPA Association. Kansas.
  3. Kozier, Barbara; Erb, Glenora; Olivieri, Rita (1991). Fundamentals of Nursing: Concepts, Process and Practice (4th ed.). Redwood City, California: Addison-Wesley. pp. 1335–1336. ISBN 0-201-09202-6.
  4. Pugh, W.T. Gordon; Pugh, P.D. Gordon; Pugh, Margaret S. (1962). Practical Nursing, including Hygiene, Elementary Psychology and Dietetics. Edinburgh & London: William Blackwood & Sons.
  5. Miller, Benjamin; Keane, Claire (1987). Miller-Keane Encyclopedia & Dictionary of Medicine, Nursing, and Allied Health (4th ed.)Philadelphia: W.B. Saunders. ISBN 0-7216-1815-4.
  6. Gruber, Ronald; Laub, Donald; Vistnes, Lars (February 1975). "The effect of hydrotherapy on the clinical course and pH of experimental cutaneous chemical burns". Plastic & Reconstructive Surgery. 55 (2): 200–2004.
  7. Davison, Peter G; Loiselle, Frederick B; Nickerson, Duncan (May–June 2010). „Survey on current hydrotherapy use among North American Burn Centers“. Journal of Burn Care & Research. 31 (3): 393–399. doi:10.1097/BCR.0b013e3181db5215. PMID 20305571.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hydrotherapy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.