Хилел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хилел
הלל
еврейски богослов
Knesset Menorah P5200009 Hilel.JPG
Роден
Починал
10 г. (119 г.)

Религия Юдаизъм
Семейство
Деца Симеон бен Хилел
Хилел в Общомедия

Хилел (на иврит: הִלֵּל) е еврейски религиозен водач.

Водеща фигура сред фарисеите от времето на цар Ирод Велики, той е смятан за основоположник на равинския юдаизъм, наред със своя съвременник и опонент Шамаи, а някои съвременни еврейски автори сравняват ролята му в съвременния юдаизъм с тази на Иисус Христос в християнството.[1] Хилел е основна фигура в създаването на Мишна и Талмуд и поставя началото на богословска школа и династия от равини, която доминира в обществения живот на евреите в Ерец Израел до V век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сведенията за живота на Хилел имат легендарен характер, като най-ранните писмени сведения са едва от V век. Според традицията той е роден през 110 година пр.н.е. – това вероятно е свързано с паралелите между живота му и този на Моисей, които според легендите продължават 120 години е се разделят на три етапа по 40 години.

Хилел изглежда е родом от Вавилония и се премества в Йерусалим, за да учи богословие при равините Шемая и Абталион, като се прехранва като дървар, професия, която запазва до края на живота си. След това, според равинистките легенди, той става наси, ръководител на Синедриона, а Шамаи е негов помощник. Съвременните историци смятат това за умишлено преувеличение на ролята на фарисеите от техните по-късни последователи. За разлика от своите учители, Хилел не се споменава от съвременни автори и влиянието му вероятно не излиза извън сектата на фарисеите. Също така изглежда първоначално последователите на Шамаи имат по-голямо влияние, а школата на Хилел става доминираща едва при равина Акива бен Йосеф в началото на II век.[1]

Хилел умира през 10 година в Йерусалим.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Уайлен, Стивън. Евреите по времето на Исус. София, Витлеем, 2007. ISBN 978-954-91134-4-0. с. 232 – 241.