Хинду

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хинду
Greece relief location map.jpg
41.3601° с. ш. 24.7846° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Циганско градище
Надм. височина 1828 m

Хинду на гръцки: Χαϊντού

Координати: 41.360114, 24.784591
Най-висок връх Циганско градище на гръцки: Γυφτόκαστρο 1828 мнв
Географска област (по гръцката класификация Тракия, Македония)
Номове Ксанти и Драма
Планински дял Кула (Ардински дял) на гръцки: Κούλα

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Хинду или Евримантос е планина в Северна Гърция. Разположена е на границата между Тракия (ном Ксанти) и Македония (ном Драма), край българогръцката граница и представлява част от планинския дял Кула в Централните Родопи на гръцки: Κεντρική Ροδόπη. Има характер на основен планински масив в дяла Кула и заедно с това формира естествената граница между Тракия и Македония. Освен връх Циганско градище на гръцки: Γυφτόκαστρο, други върхове са Цигла (Дихала) на гръцки: Διχάλα 1745 мнв, 1.5 км югозападно от Циганско градище, Цукнидотопос на гръцки: Τσουκνιδότοπος 1709 м, 1 км югозападно от Циганско градище, Малия на гръцки: Μάλια 1699 мнв, Дримос на гръцки: Δρυμός 1608 мнв, Кула на гръцки: Κούλα 1606 мнв, около 5 км северно от селището Ореон, Термо (Топли връх) на гръцки: Θερμό 1600 мнв, Маври Петра (Черният камък) на гръцки: Μαύρη Πέτρα 1586 мнв, хребет, отделящ се от граничното било между Циганско градище и Кула, Мегали Круса (Голяма Круша) на гръцки: Μεγάλη Κρούσσα 1581 мнв, Еримантос на гръцки: Ερύμανθος 1569 мнв и др.

В планината е разположено горското селище Ериманто, близо до едноименния връх Еримантос, на около 10 км северно от Ливадити. Горското селище е разположено в централната част на горския масив на Хинду или Дримос (Гората), по южните склонове на планината. Гората на Хинду се състои от столетни букови дървета, които достигат височина до 30 метра, както и от бор, ела, смърч и др. В планината расте ендемичният жълт родопски крем (Lilium Rhodopeum). Животинският свят на Хиндос включва мечката и благородния елен, вълка, дивата свиня и редки птици, между които черният щъркел и глухаря. През 1980 г. част от гората на Хинду (гората в района на Цигла на гръцки: Τσίχλας е била обявена за "Природен паметник" и има характер на защитена територия. От склоновете на планината извират много потоци и малки реки, в чиито води се въди пъстърва.

Планинският дял Хинду или Еримантос формира югоизточната част на планинския масив Кула, като от Стамна се отделя чрез планинския район Лепида (острие, било) на гръцки: Λεπίδα, който представлява обширна заравненост (Мегало ливади Лепида – Голямото пасище Лепида) на гръцки: Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα. От източните склонове на Хинду извира река Косинтос на гръцки: Κόσυνθος, а от западните склонове - река Аркудорема (Меча река) на гръцки: Αρκουδόρεμα, която е приток на Места.