Хиподрума

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за квартала в София. За спортното съоръжение вижте Хиподрум.

Хиподрума
— квартал —
Sofia-panorama01sm.jpg
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия
Хиподрума в Общомедия

Хиподрума е квартал в близост до центъра на гр. София, част от район Красно село. В югоизточната си част граничи с бул. „България“, в югозападната с ул. „Кюстендил“, по западната му периферия е бул. „Цар Борис III“, а по протежението на североизточната му част е бул. „Акад. Иван Гешов“.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

За квартала е характерно ниско тухлено строителство от 1960-те години, монолитно строителство от 1980-те години и ЕПК строителство. Ново строителство в квартала започва от края на 1990-те години, и е предимно около площад „Ручей“ и бул. „България“ и в малко каре до бул. „Цар Борис ІІІ“.

Обществени институции и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В квартал Хиподрума има училище (51 СУ „Елисавета Багряна“) и три детски градини, една от които логопедическа. В квартала са разположени Културен център „Красно село“ и Ритуална зала „Красно село“. В близост се намират университетските болници на Медицинския университет, Военномедицинска академия, Националния център по обществено здраве и анализи, пазар „Красно село“, пазар „Иван Вазов“. В самия квартал са разположени Клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ и Медицински център за детски болести.

Инфраструктурата в квартала включва всички видове транспорт, осигуряващ бърза и лесна връзка с центъра на града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]