Хипотермия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хипотермия
Napoleons retreat from moscow.jpg
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 Т68
МКБ-9 991.6
База данни
DiseasesDB
6542
База данни
eMedicine
med/1144
Мед. рубрики MeSH D007035
Хипотермия в Общомедия

Хипотермия (от гръцки: хипо – под и терме – топлина) е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35,0 °C (95.0°F) – температура, твърде ниска за осъществяване на нормалния обмен на веществата в тялото и функционирането на организма. Нормалната телесната температура при човека се поддържа в относително постоянни нива – между 36.5 – 37.5 °C (98 – 100°F), чрез хомеостазата и терморегулацията. Когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада. Характерни за намаляването на телесната температура симптоми са треперене и умствени смущения (загуба на памет, ориентация).

При хипотермия жизнеността на организма рязко спада заради липсата на достатъчно кислород. Това обстоятелство се използва в медицинската практика за разграничаване на изкуствена местна и обща хипотермия. С местна хипотермия се лекуват кръвоизливи, травми и възпаления. Общата хипотермия се прилага при операции на жизненоважни органи (например сърце), за които трябва временно спиране на кръвообращението.[1] Един от случаите на хора с най-ниска телесна температура е документиран в Швеция през 2010 година. Тогава на 7-годишно момиче е измерена температура 13.0°C (55.4°F).

Хипотермията е противоположност на инсолацията (или хипертермия), която се получава при топлинен удар.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Нормалната човешка телесна температура при възрастните е между 34.4 и 37.8°C. Понякога се посочва и температура в по-тесни граници – 36.5 – 37.5°C(98 – 100 °F). При хипотермия температурата е под 35.0°C. Хипотермията се дели на четири поднива: лека – 32 – 35°C (90 – 95°F); средна – 28 – 32°C (82 – 90°F); тежка – 20 – 28°C (68 – 82°F) и дълбока при температура под 20°C (68°F).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гипотермия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.