Хипотония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Хипотонията представлява медицински термин, с който се обозначава ниско кръвно налягане.

Описание на заболяването[редактиране | редактиране на кода]

Кръвното налягане е силата с която циркулиращата кръв действа върху единица площ от стените на кръвоносните съдове. Това е един от основните жизнени показатели. а Кръвното налягане се създава от пулсациите на Сърцето и от тонуса на артериите.

  • Систоличното кръвно налягане (високата стойност) е налягането в артериите, когато сърдечният мускул се свива и изпомпва кръв в тях.
  • Диастоличното кръвно налягане (ниската стойност) е налягането в артериите, когато сърдечният мускул се отпуска след свиване.

Хипотония се нарича понижаването на кръвното налягане под 100/60 мм живачен стълб при мъжете и под 95/60 при жените.

Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява медицински проблем. Дори то е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота. Но е възможно да настъпи в резултат на заболяване или приемане на лекарства.

Лечение се налага само когато кръвното налягане е толкова ниско, че не може да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за организма (особено за мозъка, сърцето и бъбреците).

Причини за хипотония[редактиране | редактиране на кода]

Кръвното налягане може да се понижи остро, внезапно при силна кръвозагуба, сепсис, алергична реакция, прием на някои лекарства. Хронична форма на ниско кръвно налягане се наблюдава при: сърдечно-съдови заболявания, инфекциозни заболявания, анемия, дехидратация и др.  

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Рязкото спадане на кръвното налягане води до замайване на главата и проблеми с очите. Когато кръвното се понижи изведнъж, хората чувстват отпадналост. В такива ситуации помагат глюкозата и водата. Ако състоянието се дължи на обезводняване, полезно е да се изпие чаша подсолена вода или айрян със сол.

Диагностициране[редактиране | редактиране на кода]

Хипотонията се отчита след мерене на кръвното. Различни тестове на кръвта могат да осведомят за присъствието на такъв проблем. Електрокардиограмата служи за първоначално отчитане.

Лечение на хипотония[редактиране | редактиране на кода]

Лекуването на хипотонията зависи от причините за възникването ѝ. Ако състоянието се дължи на прием на някакви лекарства, то преустановяването на приема обикновено води до нормализиране на кръвното налягане.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]