Хирам Абиф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хирам показва на Соломон плана на Храма. Гравюра от 1731 г.

Хирам Абиф (други варианти на името са „Хурам[1], „Абиф[2][3], и „Хирам-Аби[3][4]) е масонски и легендарен псевдобиблейски персонаж, който заема видно място в алегориите[5] на тайните и мистични общества, като се представя в хода на ритуала по въвеждане в третата масонска степен (майстор).

Хирам е представян в масонството като главен архитект на легендарния първи Йерусалимски храм. Според легендата за възникването на т.нар. спекулативно масонство през 17 и 18 век, "майсторът" пада убит от трима нечестиви и завидливи калфи. [6]. Този легендарен сюжет е представян в и от масонството с три хилядна давност.

Свързаността на легендарния персонаж и мистериозното му убийство се свързва в исторически план, и вън от художествената литература, с тирския владетел Хирам I Велики за който се говори в Стария завет. [7].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Huram“ in the following translations: King James Version, American Standard Version, Bible in Basic English, Darby, Noah Webster, World English, Young’s Literal. Source: http://www.hebrewoldtestament.com/B14C002.htm#V13
  2. Lomas, Robert and Chris Knight. The Hiram Key. Arrow Books LTD, 1997
  3. а б http://yorkrite.com/degrees/#2
  4. 2 Chronicles 2 — Passage Lookup — New International Version — BibleGateway.com
  5. Emulation Lodge Of Improvement. Emulation Ritual. London, Lewis Masonic, 2007. ISBN 0-8531-8244-2.
  6. Samuel Pritchard, „Masonry Dissected“ (1730), in D. Knoop, G.P. Jones & D. Hamer, The Early Masonic Catechisms, Manchester University Press, 1963.
  7. Hiram Abiff and the ever-dying gods — Discovery Lodge of Research, Sydney

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]