Хирон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хирон
Хирон учи Ахил да свири на лира
Характеристики
Описаниекентавър в древногръцката митология
РодителиКронос
Филира
ДецаЕндеида
Хирон в Общомедия

Хирон (на гръцки: Χείρων) в древногръцката митология е мъдър кентавър, син на Кронос и океанидата Филира,[1] които встъпили в брак тайно от Рея.

Хирон се родил полукон-получовек, тъй като Кронос, настигнат от Рея, приел вид на кон.[2] След като видяла ужасното си дете, поискала боговете да я превърнат в каквото и да е, само да е далеч от детето си. Превърнали я в липа. След като останал сам и изоставен (баща му се върнал при жена си) в гората Пелион, Хирон се отдал на учение. Натрупал много знания, научил се да свири изкусно на лира, както и изучил целебните свойства на билките. Счита се, че Хирон е първият астролог. Живеел в пещера в Тесалия, където приемал и обучавал своите ученици.

Хирон (както и Фол), за разликата от другите кентаври се отличавали с мъдрост и добронамереност и се явили възпитатели на много от героите (Тезей, Язон, Ахил, Орфей); той е обучил в лечителското изкуство и Асклепий. Характерът и мъдростта му се приписват от митовете на обучението, което получил в ранните си години от Аполон и Артемида. Името на Хирон означава изкусна ръка (на гръцки: χερι – „ръка“).

При битката на Херкулес с кентаврите, Хирон случайно е уцелен от напоените с отровата на лернейската хидра стрели на своя приятел Херкулес. Страдайки от неизлечима рана, безсмъртният Хирон желаел смъртта и се отказал от безсмъртието си в замяна на освобождението на Прометей.[3] След смъртта си, за своите добри дела боговете го поставили на небето, като съзвездието Кентавър.

В поемата си Хезиод разказва, как Хирон отгледал митичния герой Ахил, син на Пелей и богинята Тетида. Хирон и Пелей били стари приятели. Хирон бил този, който посъветвал Пелей, как да спечели любовта на гордата Тетида. На тяхната сватба, той му подарил чудотворно си копие, което можело да излекува раните, които причинява. Тетида знаела каква ще бъде съдбата на Ахил. С всички сили се опитвала да направи сина си безсмъртен. Скришно тя мажела телцето на пеленачето с амброзия и го държала върху огъня, за да изгорят „смъртните” му части и да го направи неуязвим. Веднъж, докато държала пеленачето върху огнището, ненадейно я видял Пелей. Помислил, че тя иска да убие детето, грабнал меча и се нахвърлил върху Тетида. Тя се уплашила, избягала от Пелей и се скрила в морските дълбинии, в чертозите на баща си Нерей.

Пелей възложил на верния си приятел Хирон отглеждането на Ахил. Двамата герои създали необикновена връзка помежду си. Били сърдечни приятели и се почитали взаимно. Хирон захранил малкия Ахил с мозък от мечка и вътрешности от лъв и глиган . Затова Ахил станал безстрашен и непобедим. Хирон му предал всичките си знания, умения, мъдрост и го научил да свири на лира и да пее.

Пелей, Ахил и Хирон

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аполодор, Митологическа библиотека, I, 2, 4
  2. Аполоний Родоски II 1231 – 1241
  3. Аполодор, II, 5, 4; тази връзка на Хирон с Прометей не е много ясна, тъй като Прометей също е безсмъртен; в по-късни митове явно това се преосмисля и при Аполодор вече се казва, че Прометей е получил безсмъртието си именно от Зевс