Хирон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хирон
Chiron instructs young Achilles - Ancient Roman fresco.jpg
Хирон учи Ахил да свири на лира
Характеристики
Описание кентавър в древногръцката митология
Родители Кронос
Филира
Деца Ендеида
Хирон в Общомедия

Хирон (на гръцки: Χείρων) в древногръцката митология е мъдър кентавър, син на Кронос и океанидата Филира,[1] които встъпили в брак тайно от Рея.

Хирон се родил полукон-получовек, тъй като Кронос, настигнат от Рея, приел вид на кон.[2] След като видяла ужасното си дете, поискала боговете да я превърнат в каквото и да е, само да е далеч от детето си. Превърнали я в липа. След като останал сам и изоставен (баща му се върнал при жена си) в гората Пелион, Хирон се отдал на учение. Натрупал много знания, научил се да свири изкусно на лира, както и изучил целебните свойства на билките. Счита се, че Хирон е първият астролог. Живеел в пещера в Тесалия, където приемал и обучавал своите ученици.

Хирон (както и Фол), за разликата от другите кентаври се отличавали с мъдрост и добронамереност и се явили възпитатели на много от героите (Тезей, Язон, Ахил, Орфей); той е обучил в лечителското изкуство и Асклепий. Характерът и мъдростта му се приписват от митовете на обучението, което получил в ранните си години от Аполон и Артемида. Името на Хирон означава изкусна ръка (на гръцки: χερι – „ръка“).

При битката на Херкулес с кентаврите, Хирон случайно е уцелен от напоените с отровата на лернейската хидра стрели на своя приятел Херкулес. Страдайки от неизлечима рана, безсмъртният Хирон желаел смъртта и се отказал от безсмъртието си в замяна на освобождението на Прометей.[3] След смъртта си, за своите добри дела боговете го поставили на небето, като съзвездието Кентавър.

Пелей, Ахил и Хирон

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аполодор, Митологическа библиотека, I, 2, 4
  2. Аполоний Родоски II 1231 – 1241
  3. Аполодор, II, 5, 4; тази връзка на Хирон с Прометей не е много ясна, тъй като Прометей също е безсмъртен; в по-късни митове явно това се преосмисля и при Аполодор вече се казва, че Прометей е получил безсмъртието си именно от Зевс