Хокайдо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разположение на префектура/остров Хокайдо в тъмен цвят на картата на Япония.

Хокайдо (на японски: 北海道, по английската Система на Хепбърн Hokkaidō) (в превод "Път към северното море"[1]) е една от 47-те префектури на Япония, както и 2-рия по големина остров след Хоншу, намираща се в северната част на Япония. Хокайдо е с население от 5 627 424 жители (7-ма по население към 1 октомври 2005 г.) и има обща площ от 83 453,57 км² (1-ва по площ). Японците го наричат "Дивият запад", въпреки че това прозвище не отговаря на географското разположение на острова. Хората го назовават така, защото именно тук първо са изсечени големи гори и са превърнати в земеделски земи. Така със своите обширни пространства и синьо небе Хокайдо заприличва на Дивия запад.Град Сапоро е административен център на префектурата. Климатът на остова е умерен и има влияние от мусоните. Температурите варират между -30°C и 27°C. Най-големи градове: Асахикава, Хакодате, Куширо, Томакомай и Обихиро. Реки: Токачи, Куширо, Ишикари. Планини: Ишикари, Китами, Хидака. Национални паркове: Шикоцу-Тоя, Дайсецудзан, Акан, Ширетоко. Изповядвани религии: будизъм и шинтоизъм. На юг от Хокайдо се намира основният японски остров Хоншу.

Туристите откриват Хокайдо много късно.Островът става известен благодарение на Зимните Олимпийски игри в Сапоро през 1972 г. Оттогава "дивият" японски остров става център на зимните спортове. Тук има отлични условия-студените мусонни ветрове, които духат откъм Сибир, осигуряват обилни снеговалежи, а температурите падат до -30°C. Мрежата от ски писти и лифтове е много добре развита и отлично обслужва курортистите. Хокайдо е подходяща дестинация и през лятото.Температурата на острова не надвишава 27°C, а времето е по-скоро пролетно. Едно от най-красивите места, посещавано много често от туристите, е националният парк "Шикоцу-Тоя". Топлите минерални извори в полите на вулканите привличат любителите на лечебни бани. Гъстите гори, бистрите езера и високите върхове, извисяващи се на д 2 000 м., очакват запалените по планинския туризъм. На Хокайдо се намира и националният парк "Дайсецудзан". Връх Асахи (2 290 м.), разположен на територията му, е най-високият на острова. От него и от съседните върхове извират най-дългите реки на Хокайдо, които образуват впечатляващи водопади.

Разположената в Хокайдо пивоварна „Абашири“ произвежда Bilk (от англ. Beer, „бира“ и Milk, „мляко“) — млечно-бирена алкохолна напитка, състояща се от хмел, краве мляко и дрожди. Продуктът е разработен в отговор на намаляващото потребление на мляко и свързаните с това излишъци от него.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дойков, Васил, А. Дерменджиев. Стопанска география на континентите. Парнас. Русе, 1999, с. 19 ISBN 954-8560-36-4
  2. ((en))  Milk + Beer = Bilk. // Japan Probe. Посетен на 2009-08-25.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]