Хоксбъри (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположението на остров Принсес Ройъл край западните брегове на Канада, разположеният на север от него остров Грибъл и още пò на север остров Хоксбъри

Остров Хоксбъри (на английски: Hawkesbury Island) е 12-тият по големина остров край западните брегове на Канада в Тихия океан. Площта му е 365 км2[1], която му отрежда 80-то място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската провинция Британска Колумбия. Необитаем.

Островът се намира край северното крайбрежие на Британска Колумбия. На север протока (канал) Дъглас, на изток протока (канал) Гарднър и на юг протока Върни го отделят от континенталната част на Северна Америка. На север от острова, в канала Дъглас се намират двата по-малки острова Метланд и Лорета, отделени от него чрез протока Су, а на югозапад, продължението на протока Върни – от севернота карайбрежие на остров Грибъл. Формата на острова е удължена от югозапад на североизток на 42,6 км, а ширината му варира от 3 до 19 км.

Бреговата линия с дължина 122[2] км е слабо разчленена, като изключение прави част от източното крайбрежие, къде има вяколко малки залива.

По-голямата част на острова е хълмиста и нископланинска с максимална височина от 1190 м (връх Хоксбъри Пик) в централната част. На острова има няколко езера по-големи от които са: Евелин, Аркел, Бардън и други по-малки.

Климатът е умерен, морски, влажен, предпоставка за пълноводни почти през цялата година къси реки. Голяма част от острова е покрита с гъсти иглолистни гори, които предоставят идеални условия за богат животински свят.

Островът е открит през 1789 г. британският морски капитан Уилям Дъглас пръв плава през протока Дъглас. През 1792 г. е доказано островното му положение, като са открити протоците Гарднър и Върни и ръководителят на британската експедиция капитан Джордж Ванкувър го кръщава в чест на Чарлз Дженкинсън, барон Хоксбъри (1727-1808), президент на управителния съвет за търговия в периода 1786-1804 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hawkesbury Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.