Холометаболизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hymenoptera holometabolism

Холометаболизъм, също така наричан пълна метаморфоза, е термин, използван за групите насекоми, които имат четири стадия на развитие – яйце, ларва, какавида и имаго. Това дава предимство на поколението да не се съревновава с възрастните екземпляри заради различните периоди в техния живот.

Периоди[редактиране | редактиране на кода]

Има четири периода, като всеки от тях има различна морфология.

Яйце[редактиране | редактиране на кода]

Първият период започва, когато яйцето се образува в организма на майката, и приключва, когато то се излюпи. Развитието на насекомите започва като една отделна клетка, която след деление и диференциация се превръща в ларва малко преди излюпването.

Ларва[редактиране | редактиране на кода]

Вторият период в развитието е от излюпването на ларвата до какавидирането. Тази форма в повечето случаи прилича на червей. През този период ларвата трябва да израсне и да събере достатъчно енергия за следващия процес на метаморфоза.

Какавида[редактиране | редактиране на кода]

Третият период е от какавидирането до „раждането“ на имагото. Този период е характерен с минималните си движения и самата какавида. През него насекомите приемат драстични промени.

Имаго[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните екземпляри обикновено имат крила и репродуктивни органи. Главната функция на този стадий е репродукцията.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Насекомите, които спадат към тази група, са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Holometabolism в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​