Холометаболизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Hymenoptera holometabolism

Холометаболизъм, също така наречен пълен метаморфизъм, е термин използван в групите на насекомите за да опише специален вид насекоми, които имат четири периода на живот – яйце, ларва, какавида, имаго. Това дава уникалното предимство на поколението да не се съревновава с възрастните екземпляри, заради различните периоди в техния живот.

Периоди[редактиране | редактиране на кода]

Има четири периода, като всеки от тях има различна морфология.

Яйце[редактиране | редактиране на кода]

Първият период започва, когато се образува самото яйце вътре в майката и приключва когато се излюпи. Насекомите започват като отделна клетка и след това се превръщат в ларва малко преди да се излюпят.

Ларва[редактиране | редактиране на кода]

Вторият период е от раждането на ларвата До какавидирането. Тази форма в повечето случай прилича на някакъв червей. Ролята на този период е да израсне ларвата и да събере достатъчно енергия за метаморфозата.

Какавида[редактиране | редактиране на кода]

Третият период е от какавидирането до „раждането“ на имагото. Този период е характерен с минималните си движения и самата какавида. През него насекомите приемат драстични промени.

Имаго[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните екземпляри обикновено имат крила и репродоктивни органи. Главната цел е репродукцията.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Насекомите които спадат към тази група са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Holometabolism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.