Хонконгски долар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на долар.

Хонконгски долар
港元
Банкнота от 1 долар от 1935 г.
ISO 4217
КодHKD
Номер344
Показател2
Деноминации
Разделениецент (1100); мил (11000)
Символ$, HK$ или 元
Банкноти10, 20, 50, 100, 500, 1000
Монети10, 20, 50 c, 1, 2, 5, 10
Демография
Официално в Хонконг
Неофициално в Макао
Допълнителна информация
КурсBGN EUR USD
Инфлация-0,4% (2020 г.)
Хонконгски долар в Общомедия

Хонконгският долар (код: HKD, също абревиирано като HK$) е паричната единица на специалния административен район Хонконг.

Това е 8-ата най-търгувана парична единица в света.[1] Хонконгският долар има разделение на 100 цента.

История[редактиране | редактиране на кода]

Когато Хонконг е създаден като пристанище за свободна търговия през 1841 [2], не е имало местна парична единица за ежедневна циркулация, и са били използвани индийски рупии, испански и мексимански реали, китайски монети. Едва през 1939 хонконгският долар е установен на фиксиран рейтинг при 16 долара = 1 паунд.

Според основния закон на Хонконг и Съвместната китайско-британска декларация, Хонконг е изцяло оставен с автономия в областта на паричната политика. Валутните банкноти на Хонконг се издават от правителството на Хонконг и три местни банки под надзора на Хонконгската валутна администрация, която в действителност действа като централна банка на територията. В резултат на факта, че дизайнът на банкнотите и на трите банки е променен без премахване на стари банкноти от обращение, в обращение се намират до шест вида банкноти от всяка купюра. Освен това всеки вид банкноти се приемат без ограничения (изключение са някои автомати, които по технически причини може да не приемат например банкноти от десет долара, емитирани от правителството на Хонконг). Банкнотите се отпечатват от компанията Hong Kong Note Printing Limited.

Хонконгският долар е въведен на 2 февруари 1895 г. с чисто съдържание на сребро от 24,2611 грама. До средата на 30-те години на XX век мексиканските сребърни долари също са били в обращение (обикновено под формата на сребърна монета с дупка). На практика процентът на банкнотите често се отклонява от стойността на металните пари. През декември 1935 г. сребърният стандарт е премахнат и е установена твърда връзка с лирата: 1 долар = 15 пенса.

Монети[редактиране | редактиране на кода]

Преди обединението на Хонконг с Китай на лицевата страна на монетата се е изобразявал портрет на монарха на Великобритания. След обединението се изобразява цветето Баухиния, което е символ на Хонконг. Монетите до началото на 80-те години са имали дизайн, напомнящ стари китайски монети от края на 19 век. От 80-те години до днес е използван нов дизайн с големи цифри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Triennial Central Bank Survey (април 2010), Bank for International Settlements.
  2. Хонконгска парична единица Архив на оригинала от 2012-07-09 в archive.today ([hk.history.museum Хонконгски исторически музей], 1993). Линк от 8 януари 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]