Хорас Уолпоул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хорас Уолпоул
английски писател и общественик
Хорас Уолпоул 
Роден: 24 септември 1717 г.
Починал: 2 март 1797 г. (79 г.)
Имението „Ягодов хълм“ на Хорас Уолпоул

Хорас Уолпоул (Horace Walpole), четвърти граф на Орфорд, е английски писател и общественик.

Хорас Уолпоул е най-малкият син на Робърт Уолпоул, британски министър председател от партията на вигите. Получава образованието си в Итънския колеж и Кралския колеж в Кеймбридж. Следвайки политиката на баща си, той е предан поданик на крал Джордж II и кралица Каролина. През младостта си пътува много, придружаван от приятеля си поета Томас Грей.

През 1747 Уолпоул купува къща извън Лондон, която преустройва в нео-готическо имение, кръстено „Ягодов хълм“ (Strawberry Hill). В имението си събира еклектична колекция от произведения на изкуството, както и прави малка частна печатница. Архитектурният каприз на Уолпоул се превръща в туристическа атракция и дава тласък за възраждането на готическия стил в Англия през втората половина на 18 век.

Готиката вдъхновява Уолпоул не само в областта на архитектурата. През 1764 г. Уолпоул публикува своя роман Замъкът Отранто, с който полага основите на ново направление в литературата – това на готическия роман. Автор е и на анекдоти и епиграми, а кореспонденцията и мемоарите му, в които са описани политическата и обществената обстановка по време на Джордж II, макар и написани пристрастно, съдържат ценни за историците сведения за епохата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за