Хоремаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хоремаг е остарял термин за комплексно заведение за хранене, търговия на дребно и почерпка, ползван в средата на ХХ век в България.

Думата е неологизъм, създаден като съкращение от ХОтел-РЕсторант-МАГазин.

Те са продължение на традицията на кръчмите от миналото, предлагали храна и напитки с търговски интерес.

ХО-РЕ-МАГ заведенията се създават масово в българските села от ЦКС (Централен Кооперативен Съюз) след 1944-та година с цел да се създадат места за изхранване, пазаруване и почерпка. Целта е да се предостави услуга за храна, пазаруване и почерпка в една точка на населеното място.

Хоремаци водят началото си в България от 50-те години. Стопанско предприятие „Хоремаг“ при Градския народен съвет в Русе е създадено през 1947 г. и е закрито през 1950 г.

Обикновено функцията „хранене“ е най-добре развита и затова в разговорния български хоремаг е синоним на кръчма. Терминът днес не се използва в първоначалното му значение и в даден контекст може да има ироничен оттенък - „не е ресторант, а е хоремаг“ (тоест има от всичко по малко). Сред народа битува и алтернативна версия на съкращението „хоре-маг“ тъй като обикновено с думата се обозначава местната кръчма народната версия е „хора“ влизат „маг“арета излизат. Подобен термин базиран на съкращение е Хорека.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]