Хоремхеб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хоремхеб
Хоремхаб или Харемхаб
Статуя на Хоремхеб, правещ дарове на Атум, в Музея в Луксор
Статуя на Хоремхеб, правещ дарове на Атум, в Музея в Луксор
Фараон на Древен Египет
Царуване 1319–1292 пр.н.е.,  18-та династия
Предшественик Аи
Наследник Рамзес I
Имена
Тронно имеDjeserkheperure Setepenre
Holy are the Manifestations of Re, Избран от Ра
M23L2
Hiero Ca1.svg
ra
Dsr
xpr
Z2ss
ra
stp
n
Hiero Ca2.svg
Рождено имеHoremheb Meryamun
Хор is in Jubilation, Обичан от Амун
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
imn
n
U7
NG5Aa13
Hb
Hiero Ca2.svg

Съпруга/и Амения, Мутноджмет
Роден 14 век пр.н.е.
Починал 1292 пр.н.е.
Погребан KV57
Паметници Гробница на Хоремхеб

Хоремхеб е последния фараон от Осемнадесета династия на Древен Египет. Управлява в периода 13191292 пр.н.е.. Другаде се посочват годините 1306 до 1292 пр.н.е. По мнението на отделни изследователи Хоремхеб може да се счита на първия фараон от деветнадесета династия.

Произходът му е неизвестен, но се приема, че няма знатно потекло, или поне не е от роднините на царската династия. По време на управлението на фараона-реформатор Аменхотеп IV /Ехнатон/, Хоремхеб заема ред административни и военни длъжности. По време на царуването на Тутанкамон вече командва войските по време на азиатския поход.

С подкрепата на тиванското жреческо съсловие, Хоремхеб извършва държавен преврат и завзема властта. След това представя тази узурпация като воля на боговете. За да узакони своето положение, той се жени за принцеса Мутноджмет, сестра на съпругата на Ехнатон.

В течение на цялото си управление Хоремхеб постоянно се старае да подчертае законния характер на своята власт. Така, в един надпис той нарича фараон Тутмос III "баща на своите бащи", а на осмата година от своето управление, като верен потомък на своите велики предшественици, той поръчва на архитекта Майя да възстанови гробницата на Тутмос IV, разрушена от грабители на могили. С това той се стреми да подчертае своята непосредствена връзка с фараоните от осемнадесета династия.

Стела на Хоремхеб в Сакара

След като се увърждава на престола, Хоремхеб окончателно унищожава култа към Атон, въведен от Ехнатон и възстановява почитането на старите богове. Името на фараона-еретик се заличава по паметниците и е прокълнато.

През 1292 пр.н.е. Хоремхеб умира и е наследен от сановника Парамез (Рамзес I).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]