Хосеп Олер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосеп Олер
Josep Oller аз Roca
испански предприемач

Роден
Починал
19 април 1922 г. (83 г.)
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция
Семейство
Подпис
Хосеп Олер в Общомедия

Хосеп Олер (на каталонски: Josep Oller аз Roca, 1839-1922) – испански бизнесмен, който прекарва в Париж по-голямата част от живота си. Основател на Мулен Руж[1] и изобретател на спортния тотализатор.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосеп Олер е роден в Тераса, Испания. Семейството му емигрира във Франция, когато е още дете. По-късно се завръща в Испания, за да следва в университета в Билбао. Там той се увлича по боя с петли и започва кариерата си като букмейкър.

В Париж през 1867 г. въвежда нов метод за залагания, наречен от него Pari Mutuel. Успешно предлага своята система на френските надбягвания. Независимо от това, през 1874 г. Хосеп Олер е осъден на петнадесет дни лишаване от свобода и глоба за незаконен хазарт. По-късно, през 1891 г., френските власти вече са легализирали неговата система и забраняват фиксираните коефициенти при залаганията.

Гробът на Олер в Пер Лашез

През 1870 г. за известно време се премества в Лондон, за да избяга от Френско-пруската война. Там той влиза в контакт със света на театъра.

От 1876 г. усилията на Хосеп Олер се съсредоточават в развлекателната индустрия. Първоначално открива различни заведения за забавление: Fantaisies Oller, La Bombonnière, Théâtre des Nouveautés, Nouveau Cirque и Montagnes Russes. Но големият успех идва, когато през 1889 г. е открита прочутата Мулен Руж.[1] Четири години по-късно той открива първия си парижки мюзикхол: Парижката Олимпия.

Погребан е в гробището Пер Лашез.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]