Хосе Пелисер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хосе Пелисер
José Luis Pellicer
испански художник
José Luis Pellicer.jpg
Роден
Починал
15 юни 1901 г. (59 г.)
Кариера в изкуството
Учители Рамон Марти и Алсина
Подпис Firma de José Luis Pellicer, Gil Blas, 18-08-1872.svg
Хосе Пелисер в Общомедия

Хосе Луис Пелисер (на испански: José Luis Pellicer; на каталонски: Josep Lluís Pellicer i Fenyé) е испански художник, военен кореспондент в Руско-турска война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосе Пелисер е роден на 12 май 1842 г. в гр. Барселона, Испания. Учи в ателието на художника Рамон Алсина. Специализира три години в Рим. Показва своите художествени произведения в Мадрид (1871) и Барселона (1878). Комбинира работата си като художник с графики и политически карикатури, създадени специално за публикуване в пресата. Илюстрира поетиката на Фредерик Солер. Графичен военен кореспондент в Третата карлистка война (1872 – 1876).

Хосе Пелисер пристига в щаба на Действуващата Руска армия на Балканския полуостров на 1/13 юни 1877 г. Носи удостоверение от списанието „Illustration Espanola e Americana“. Работи и за „Le Monde Illustré“. Регистриран от полковник Михаил Газенкампф като военен кореспондент за Руско-турска война (1877-1878) след намесата на великия княз Николай Николаевич.

Хосе Пелисер (вдясно), 1877

Той е творец с жив ум, ярко изразен талант и демократични убеждения. За него полковник Газенкампф пише: „Със своята общителност, отзивчивост, талант и най-вече с лоялността си Пелисер печелеше приятели не само сред нашите бойци и офицери, но и сред българското население...“. Ориентира се в сложната обстановка. Застъпник на руската намеса в решаването на Източния въпрос и българската национална кауза. Чрез батални рисунки и гравюри разкрива хода на войната. Неговите рисунки са реалистични и точни. Често са направени на бойното поле. Стилът на илюстратор е с тънка линия и детайли.[1] Най-известните му творби са:

  • „Руските войски минават Дунава“
  • „От Плевен за Свищов“
  • „Конвой на ранени руски войници“
  • „Преминаването на Шипка“
  • „Битката при лунното затъмнение на 26 август 1877 г.“
  • „Превземането на Одрин“
  • „Мирът от Сан-Стефано“
Пелисер, худ. Рамон Касас (Национален художествен музей на Каталуня).

Артистичен директор на издателската къща „Montaner & Simon“. Илюстрира няколко тома от Всеобщата библиотека, „Дон Кихот“, „Сид“, „Легендата на Жозе Зорина“ и др. Основател на Института за каталонско изкуствознание. Един от организаторите на Световното изложение в Барселона (1888). От 1894 г. е член на Испанската академията за изящни изкуства (Барселона).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Будев, Ангел. Испански гравюри за Руско-турската война 1877 – 1878. София, изд. „Септември“, 1977, 327 стр.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Генов, Цонко. Освободителната война 1877 – 1878. Изд. „Наука и изкуство“, София, 1978, с. 301.