Хосе Пелисер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосе Пелисер
José Luis Pellicer
испански художник
Роден
Починал
15 юни 1901 г. (59 г.)
Барселона, Испания
Кариера в изкуството
УчителиРамон Марти и Алсина
Семейство
Подпис
Хосе Пелисер в Общомедия

Хосе Луис Пелисер (на испански: José Luis Pellicer; на каталонски: Josep Lluís Pellicer i Fenyé) е испански художник, военен кореспондент в Руско-турска война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосе Пелисер е роден на 12 май 1842 г. в гр. Барселона, Испания. Учи в ателието на художника Рамон Алсина. Специализира три години в Рим. Показва своите художествени произведения в Мадрид (1871) и Барселона (1878). Комбинира работата си като художник с графики и политически карикатури, създадени специално за публикуване в пресата. Илюстрира поетиката на Фредерик Солер. Графичен военен кореспондент в Третата карлистка война (1872 – 1876).

Хосе Пелисер пристига в щаба на Действуващата Руска армия на Балканския полуостров на 1/13 юни 1877 г. Носи удостоверение от списанието „Illustration Espanola e Americana“. Работи и за „Le Monde Illustré“. Регистриран от полковник Михаил Газенкампф като военен кореспондент за Руско-турска война (1877-1878) след намесата на великия княз Николай Николаевич.

Хосе Пелисер (вдясно), 1877

Той е творец с жив ум, ярко изразен талант и демократични убеждения. За него полковник Газенкампф пише: „Със своята общителност, отзивчивост, талант и най-вече с лоялността си Пелисер печелеше приятели не само сред нашите бойци и офицери, но и сред българското население...“. Ориентира се в сложната обстановка. Застъпник на руската намеса в решаването на Източния въпрос и българската национална кауза. Чрез батални рисунки и гравюри разкрива хода на войната. Неговите рисунки са реалистични и точни. Често са направени на бойното поле. Стилът на илюстратор е с тънка линия и детайли.[1] Най-известните му творби са:

  • „Руските войски минават Дунава“
  • „От Плевен за Свищов“
  • „Конвой на ранени руски войници“
  • „Преминаването на Шипка“
  • „Битката при лунното затъмнение на 26 август 1877 г.“
  • „Превземането на Одрин“
  • „Мирът от Сан-Стефано“
Пелисер, худ. Рамон Касас (Национален художествен музей на Каталуня).

Артистичен директор на издателската къща „Montaner & Simon“. Илюстрира няколко тома от Всеобщата библиотека, „Дон Кихот“, „Сид“, „Легендата на Жозе Зорина“ и др. Основател на Института за каталонско изкуствознание. Един от организаторите на Световното изложение в Барселона (1888). От 1894 г. е член на Испанската академията за изящни изкуства (Барселона).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Будев, Ангел. Испански гравюри за Руско-турската война 1877 – 1878. София, изд. „Септември“, 1977, 327 стр.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Генов, Цонко. Освободителната война 1877 – 1878. Изд. „Наука и изкуство“, София, 1978, с. 301.