Хотел Рай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хотел Рай
РежисьориСофия Тзавелла
ПродуцентиМартичка Божилова АГИТПРОП,
Марк Б. Лорбър, HBO
СценаристиСофия Тзавелла
МонтажНина Алтъпармакова
Премиера2010 г.
Времетраене54 минути
Страна България
Езикбългарски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Хотел Рай“ е български документален филм от 2010 година на режисьора София Тзавелла. Филмът показва живота на цигани, живеещи в панелен блок в покрайнините на Ямбол. Филмът е отличен с наградата на Международна федерация на филмовата преса на 13-ия Международен филмов фестивал в Солун.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Младият Демир мечтае за сватба. Но бетонният цигански блок, в който живее на края на провинциален град в България, не е място за романтични начинания. Преди 25 години тук е имало всичко за един панелен социалистически рай: от паркет до домофон, мечтания ТЕЦ, улични лампи, пейки под ябълковите дървета пред входовете. Някой нарекъл мястото Хотел „Рай“ и така останало. Обаче с годините блокът постепенно се променял. Паркетът изчезнал. Водата спряла. Светлините изгаснали. Но всеки от 1 500-те обитатели има план как да си върне мечтата по изгубения Рай.

А ако прекосиш полето зад Хотел „Рай“, там, където небето и земята се сливат, ще срещнеш Божидар-белия, който пази всички от зла сила и прекомерно щастие в един филм за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Paradise Hotel (film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​