Хоумър Симпсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хоумър Джей Симпсън
герой 
от Семейство Симпсън
Graffiti in Lisbon IMG 1126 (17356609995).jpg
Характеристики
Пол мъжки
Коса плешив, преди с кафява
Професия Инспектор по сигурността на сектор 7G в атомната централа Спрингфийлд
Родители Ейбрахам Симпсън
Деца Барт Симпсън
Лиса Симпсън
Маги Симпсън
Роднини Мардж - съпруга
Барт, Лиса и Маги - деца
Ейбрахам и Мона – родители
Озвучен от Дан Кастеланета
Хоумър Симпсън в Общомедия

Хоумър Джей Симпсън (на английски: Homer Jay Simpson) е измислен герой от анимационния сериалСемейство Симпсън“ и се озвучава от Дан Кастеланета. Хоумър, заедно с цялото му семейство, се превръщат в популярни анимационни герои сред възрастни и деца. Популярната паразитна дума D'oh! е включена в английската версия на Оксфордския речник. Името Хоумър е взето от бащата на създателя на шоуто Мат Грьонинг. В българския дублаж се озвучава от Цветан Ватев (до двайсет и шести сезон), Тодор Георгиев (от двайсет и седми сезон), а в „Семейство Симпсън: Филмът“ се озвучава от Сава Пиперов.

Роля в „Семейство Симпсън“[редактиране | редактиране на кода]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че в сериала героите никога не растат, в течение на епизодите се разкриват някои техни истории от миналото. Хоумър е роден на 12 май 1956 г. Отгледан е във ферма от родителите си Мона и Ейбрахам Симпсън. В средата на 60-те, докато Хоумър е между девет и дванадесет години, Мона се укрива, защото бива преследвана от закона. Хоумър учи в средното училище в Спрингфийлд, където се влюбва в Мардж Бувие през 1974 г. Тя забременява с Барт през 1980 г. Двамата се женят в малка църква и прекарват остатъка от сватбения си ден сами на спирка за камиони, а вечерта –- в къщата на родителите на Мардж. След като не успява да си намери работа в атомната централа в Спрингфийлд, Хоумър напуска Мардж, за да си намери работа, с която може да издържа семейството. Работи за кратко време в ресторант за тако, докато Мардж не забременява с Лиса през 1982, малко преди да купят първата си къща. През 1985 и 1986 Хоумър пожънва успех като певец и текстописец в квартета Би Шарпс, спечелвайки и Грами. По време на участията му с групата, той често отсъства от вкъщи, което допринася за напрежението в брака му. След разпада на групата поради различия, той се връща в Спрингфийлд и продължава да живее както преди. За съжаление на Хоумър, точно когато започва нова работа, Мардж очаква третото си дете, Маги, което го принудило да се върне като работник в атомната цeнтрала.

Според коментарите на продуцентите и писателите на шоуто в DVD изданието, първоначалната възраст на Хоумър е трябвало да бъде 34, но след време открили, че изглеждал малко по-стар, затова променили възрастта му на 38; това противоречи на твърдението в Книгата на Хоумър, където се пише, че е на 36. Друго противоречие се появява в епизода „Почивка във Флорида“. Там Хоумър казва "О, не, ще умра на 42! Значи ми остават само три години живот." Следователно Хоумър би трябвало да бъде на 39.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]