Хофкирхе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хофкирхе
Katholische Hofkirche
Dresden-Brühl-Terrasse-gp.jpg
Die Katholische Hofkirche in Dresden, geweiht der heiligsten Dreifaltigkeit (Sanctissimae Trinitatis), ist Kathedrale des Bistums Dresden-Meißen - panoramio.jpg
Карта
Местоположение в Дрезден
ВидКатолическа катедрала
МестоположениеFlag of Germany.svg Германия
АрхитектGaetano Chiaveri
СтилБарок
Изграждане1739 – 1751 г
СтатутДействаща църква
Сайтwww.bistum-dresden-meissen.de
Хофкирхе в Общомедия

Хофкирхе (на немски: Hofkirche или на немски: Katholische Hofkirche, или в превод „Католическа придворна църква“), е бившата придворна църква, катедрала в епархията Дрезден – Майсен. Намира се в стария център на Дрезден. Католическата църква е построена за курфюрста на Саксония Август III от италианския архитект Gaetano Chiaveri от 1739 до 1755 г. в стил барок.

История[редактиране | редактиране на кода]

Нощно осветление

Като бивша придворна църква Хофкирхе е свързана с проход с Дрезденския замък-резиденция и се намира на крайбрежието на Елба. Строи се едновременно с протестантската църква Фрауенкирхе.

По време на бомбардировките на Дрезден на 13 до 15 февруари 1945 г., църквата е силно пострадала: падат покрива и част от стените. След края на войната започва възстановяване, което окончателно завършва през 1962 г.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Интериор с „Възнесение Христово“ на А. Р. Менгс

В подземието на църквата се намира фамилната гробница на Ветините, управлявали Саксония в продължение на векове. Тук се намират останките на 49 представители на династията освен тези на Август II. Съгласно полската традиция неговото тяло е погребано в Краков. В Хофкирхе се намира неговото сърце в специална медна капсула. Има легенда, съгласно която сърцето на Август II, който е бил известен като ценител на женската красота, започва да бие, когато наблизо преминава хубава жена.

Прави впечатление великолепната вътрешна уредба на храма. Има майсторски изработен орган от Иохан Готфрид Зилберман[1], както и картината на Антон Рафаел Менгс „Възнесение Христово“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kathedrale Dresden (ehem. Kath. Hofkirche), auf jehmlich-orgelbau.de, abgerufen am 22. Mai 2017