Храброво (Калининградска област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Храброво.

Храброво
Храброво
— селище от селски тип —
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Калининградска област
Район Гурьевский
Пощенски код 238315
МПС код 39, 91
Часова зона UTC+2:00

Храброво (до 1946 г.: Повунден, на немски: Powunden) е селище от селски тип в Гуревски район на Калининградска област, Русия. Редом със селището е разположено едноименното летище.

История[редактиране | редактиране на кода]

Точната дата на основаването на замъка Повунден, който е основата на образуваното около него селище, не е известна. Различни източници посочват следните години: 1261, 1283, 1308 г. През 1370 година замъкът е превзет от литовските войски. По-късно замъкът изчезва – точната дата на неговото изчезване също е неизвестна, за последен път е обозначаван на карта през 1584 г.

През 1950-те години разположената редом със селището бивша база на Луфтвафе е преустроена в съвременно летище, което заменя остарялото летище Девау[1].

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селището има останки от старинната църква "Света Барбара" (основана през 1324 г.), която в съветско време е използвана като "овощебаза" (склад за плодове и зеленчуци). През 2006 година под слоя мазилка на стена е открита фреска на апостол Павел, която специалистите датират от 14 век, правейки я най-старата фреска на територията на Калининградска област[2].

Мястото, където по-рано е бил разположен замъкът, все още не е определено.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Топографски карти[редактиране | редактиране на кода]