Храм на Хефест (Атина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Храм на Хефест
Карта Местоположение в дем Атина
СтранаГърция
Населено мястодем Атина
Посветен наХефест
Храм на Хефест в Общомедия
Античният храм на Хефест

Храмът на Хефест или Хефестейон [1] (на гръцки: nαός Ηφαίστου) е древногръцки храм в Атина на върха на хълма Колона Агорска от западната страна на Атинската агора, най-добре запазената сграда на Агората [1]. По-рано той се е наричал също Тесейон (на гръцки: εσειον), поради погрешното предположение, че там са пренесени останките на Тезей от Кимон [2].

Обкръжен с дорийска колонада (6 × 13 колони), храмът се състои от цела с вътрешна колонада на два етажа, пред която се намират преддверие и опистодом. Строежът вероятно е започнал през 449 г. пр. Хр., непосредствено преди строежа на Партенона. Във вътрешността до култовата статуя на Хефест върху същата база е стояла и статуя на богинята Атина. Външният дорийски фриз бил украсен със скулптури (метопи на източната фасада и по четири метопи върху всяка от дългите страни); непрекъснат фриз от йонийски тип минавал зад колонадата, над портика на входа (сражение в присъствието на боговете) и над входа на опистодома (Кентавромахия)[3].

Павзаний пише, че в храма са се намирали бронзови статуи на Атина и Хефест. Запазени са надписи за плащания за изработка на две бронзови статуи между 421 и 415 г. пр. Хр., но скулпторът не е споменат. Традиционно се приписват на Алкамен.

Хефестейон е запазен благодарение на превръщането му в християнска църква през VII век. До 1834 г. е гръцка православна църква „Св. Георги Акаматес“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Байор, Нина. Агора // Кругосвет.
  2. Κλειώ Τσόγκα. Ναός Ηφαίστου. Περιγραφή // Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, 2012. Посетен на 2017-12-02. (на гръцки)
  3. Шаму, Франсоа. Гръцката цивилизация през архаичната и класическата епоха. София, „Български художник“, 1979. с. Указател-речник на понятия и имена.