Хранилка (пчеларство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хранилка)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хранилката се използва за хранене на пчелите, когато е необходимо. Хранилките са с различна конструкция, форма и размери.[1] Могат да бъдат глинени, ламаринени, пластмасови. Отгоре имат капак или прозрачно стъкло или пластмаса, за да си вижда дали пчелите вземат от предоставената им храна. Хранилките обикновено се поставят над пчелното гнездо в приспособено за целта място в горната възглавница. Обемът им е различен, но рядко надвишава 1 литър.

Вида на храната, както и състоянието (консистенцията) и в което тя се намира, примерно в течно или твърдо, до голяма степен оказват влияние при избора на хранилка. Повечето стандартни и утвърдени в практиката хранилки са многофункционални, така че те намират приложение в основните системи пчелни кошери. Някой от тях са открити за пчелите а други са закрити и предпазват пчеларя от пряк допир.

1. Закрита хранилка с капак – Кутия с преграда за изолиране на пчелите от пчеларя

2. Открита хранилка: – Пчеларят не е изолиран от пчелите и е възможен пряк контакт с тях:

- „Петракова хранилка“ – (символизира, наподобява – деруга от мечи, тигрови или лъвови нокти) Използва се при подхранване с течен мед. Публикувана е в Пчел.в-к бр.45 (503)-2014,г. Създадена е през 2013 – 2014,година от инж. Петър С. Петраков -1973,г. гр. Септември, съвсем случайно при наложително спешно зимно подхранване на слабо пчелно семейство с разтопен-втечнен мед. Хранилката представлава дъга от чамов капак (без кората), или дъска с дебелина примерно с размери 100х200х12,мм, в която са набраздени поне два или три цилиндрични канала с дълбочина около 9,мм и широчина към 11,мм, но леко заоблени. Дъската е скосена под ъгъл 45;30 или 25, градуса от всички страни за да може да се катерят пчелите по нея и респ. слизат от нея към питите. Най-важното предимство е, че пчелите не се давят в меда, защото те минават както между каналите, така също и над тях – прескачат ги. Тази хранилка е изработена и с по-големи размери и с повече канали от 5 – 8 според вида кошер. При конструкции с повече канали, се прорязват проходи между каналите. Авторът твърди, че профилактичното и приложение през месеците януари, февруари и март, дава 100% сигурност в оцеляването дори и на най-гладните и слаби пчелни семейства. Препоръчително е ПХ да се поставя привечер в кошера над питите с допълнителни летвички напречно, понеже през деня пчелите ще излетят, а която падне в снега, замръзва. При изработка с по-голяма конструкция, т.е. при по-широка и по-дълга дъска (геометрията на каналите остава непроменена), с малки допуски в размерите (до милиметри), хранилката побира приблизително 500,гр. мед, който пчелите транспортират за минути и часове.

- „Петракова хранилка (2-ри вариант)“ Плитка кутия напълнена с течен мед или сироп, покрита с твърд ситен мрежов капак. Отваря се капака, сипва се меда и се затваря капака. Пчелите лазят по мрежата и безаварийно изсмукват меда.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]