Хранително-вкусова промишленост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хранителни стоки в американски магазин.

Хранително-вкусовата промишленост (наричана още „хранителна индустрия“) е основен стопански отрасъл, дял от леката промишленост, който се занимава с преработката на първични земеделски продукти и производство на храни, напитки и добавки за хранителни цели (овкусители, оцветители, ароматизатори и консерванти). Основната част от суровините за хранително-вкусовата промишленост се добиват чрез земеделие.

История на хранително-вкусовата промишленост[редактиране | редактиране на кода]

Исторически хранително-вкусовата промишленост възниква и се развива с възникването, и развитието на градовете през Средновековието. В тях се концентрира голям брой население, което се занимава със занаяти, търговия и други дейности, които не са свързани с добив и преработка на земеделски продукти, и храни. Така възниква необходимостта от преработка на земеделски продукти и производство на храни в промишлени количества. В началото в градовете възникват дребни хлебопекарни, млекарници и месарници, с което се поставя началото на хранително-вкусовата промишленост.

Интензификацията на хранително-вкусовата промишленост и нарастването на обемите на нейното производство е пряко свързано с процесите на урбанизация. През XXI век натуралното стопанство в развитите държави практически изчезва. Фермите се специализират в производството на строго определени видове продукция. Тя подлежи на стриктен контрол и отчетност по цялата производствена и търговска верига, която на практика изключва възможността за натурална размяна в значими количества.

Отрасли на хранително-вкусовата промишленост[редактиране | редактиране на кода]

Съвременната козметична и тютюнева индустрия са самостоятелни отрасли на леката промишленост, извън хранителната индустрия. Но първите козметични продукти (сапун, парфюми) са се произвеждали от животински мазнини и естествени растителни екстракти (розово масло), а тютюнът е растение, което се добива чрез земеделие. В тази връзка, поради историческата традиция и тясната специализация на отрасъла, специалистите по технология на етеричните масла и тютюна се подготвят в учебните заведения за хранително-вкусова промишленост. Някои обобщени статистически и икономически анализи понякога също включват дейността на козметичната и тютюневата индустрии в хранително-вкусовата промишленост, което в съвременната диверсифицирана икономика е отчасти нерелевантно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]