Хризантема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хризантема
Chrysanthemum sp.jpg
Цвят на Chrysanthemum species
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Asterales
семейство: Asteraceae Сложноцветни
триб: Anthemideae
род: Chrysanthemum Хризантема
Научно наименование
Уикивидове Chrysanthemum
Linnaeus, 1753
Видове

Вижте текста.

Хризантема в Общомедия

Хризантемите (Chrysanthemum) са род от около 30 вида многогодишни растения от семейство сложноцветни. Произхождат от Азия и североизточна Европа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Могат да се култивират хризантеми с всякакъв цвят - бяло, жълто, синьо и дори тъмно червено. Хризантемите са били култивирани за първи път в Китай като билки още през 15 век пр. Хр. В миналото китайски град се е наричал Ju-Xian, което означава "Хризантемен град". Хризантемите са внесени в Япония през 8 век. Цветето е прието от императора за държавен печат. В Европа хризантемите са донесени през 17 век.

Употреба в декорацията[редактиране | редактиране на кода]

Red chrysanthemum.jpg

Хризантемите са широко използвани за декорация. Модерните хризантеми са много по-ярки от дивите им роднини. Хризантемата съществува в много различни форми и цветове. Има много хибриди и хиляди сортове хризантеми разработени за градинарски цели.

Употреба в кулинарията[редактиране | редактиране на кода]

От жълти или бели хризантеми в Азия се приготвя специална сладка напитка — хризантемов чай. Хризантемовия чай е широко употребяван. Използва се също и при грипни заболявяния. Листата от хризантема се използват в китайската и азиатската кухня като зеленчуци. Използва се също за приготвянето на змийска супа — така се подобрява аромата ѝ. Хризантемата е доказана като притежаваща много лечебни и антибактериални свойства.

Употреба като инсектицид[редактиране | редактиране на кода]

Хризантемата е изключително важна като природен инсектицид. Хризантемата атакува нервната система на всички насекоми, и инхибира женски комари от ухапване.

Културно значение и символика[редактиране | редактиране на кода]

Chrysanthemum morifolium November 2007 Osaka Japan.jpg

В някои страни на Европа (напр. Франция, Италия, Полша, Хърватия), белите хризантеми са символ на смъртта и се използват само за погребения или върху гробове. Също така, в Китай, Япония и Корея, белите хризантеми са символ на плач и мъка. В някои други страни, хризантемата символизира честност. Културната символика придаванана цветето в САЩ е положителна. Празника на хризантемата е на 9 септември.

  • Китай
Red lacquerware dish, Ming Dynasty.jpg

Хризантемата е един от "Четирите господа" (四 君子) в Китай (останалите са: сливов цвят, орхидея, бамбук). Хризантемата е предпочитан от Тао Чиан, влиятелен китайски поет, и е символ на благородство. Хризантемата е и един от 4-те символа-сезонни цветя. Фестивал на хризантемите се провежда всяка година в Китай [8]. Хризантемите са тема в стотици китайски стихотворения.Те са главната тема и във филма "Проклятието на златното цвете".

  • Япония
Imperial Seal of Japan.jpg

Както в Китай,така и в Япония хризантемата е един от най-важните символи-тя присъства в герба и в паспортите в Япония.