Хрисостомос Хрисомалидис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хрисостомос Хрисомалидис
Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης
гръцки духовник и революционер

Роден
1872 г.

Религияправославие
Учил вХалкинска семинария
Хрисостомос Хрисомалидис в Общомедия

Хрисостомос Хрисомалидис, известен като Пападракос (на гръцки: Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης, Παπαδράκος), e гръцки духовник и революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хрисостомос Хрисомалидис е роден в 1872 година в тракийското градче Ираклия, Османската империя. Учи в гръцкото училище Зарифио в Пловдив. Става хайдутин в Тракия.

По-късно следва в Халкинската семинария при Германос Каравангелис. В 1897 година е доброволец в Гръцко-турската война.

В 1904 година се включва в организираната от Каравангелис съпротива срещу четите на ВМОРО в Югоизточна Македония. Сподвижник е на Георгиос Макрис[1]. В Македония влиза на 13 ноември 1904 година в чета заедно с Георгиос Цондос и Алексис Караливанос. Елиминират войводата Костандо Живков на 4 декември 1904 година в Либешево[2]. По-късно действа и с Павлос Гипарис.

След като напуска Македония се жени и създава семейство[3]. Става свещеник на първо гробище в Атина. При избухването на Балканската война в 1912 година е отново доброволец и служи като свещеник в Гръцката армия.[4] Снимките му са правени след активната революционна дейност.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]