Христина Матеева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христина Матеева
професор по детска стоматология

Родена
Починала
Медицина
Образование Медицинска академия
Работила в Медицински университет (София), Медицински университет (Пловдив)
Публикации 180
Христина Матеева в Общомедия

Проф. д-р Христина Тодорова Матеева е българска учена, професор по детска стоматология[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христина Матеева е родена в Ловеч на 22 октомври 1935 г. Завършва „Стоматология“ в Стоматологичния факултет на Висшия медицински институт (ВМИ) в София през 1958 г.[1]

От 1958 до 1961 г. е участъков стоматолог в с. Лисец, Ловешка област.

През 1963 г. става хоноруван асистент в Катедрата по детска стоматология в Стоматологичния факултет на ВМИ в София, където е редовен докторант от 1965 г. В същата катедра става асистент (1967), старши асистент (1971), главен административен асистент (1975).

През 1983 г. става доцент по детска стоматология в Стоматологичния факултет на Висшия медицински институт (ВМИ) в Пловдив. От 1985 до 1990 г. е заместник-декан и ръководител на Катедрата по детска стоматология[2] в Стоматологичния факултет на ВМИ в Пловдив.

Придобива научното звание професор по детска стоматология през 1996 г.

Пенсионира се през 2003 г. Продължава да работи – вече като професор-консултант за следдипломно обучение на специализанти по детска стоматология при VI стоматологичен център в София. Умира в София на 28 октомври 2015 г.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Области

Хистогенеза, морфология и физиология на зъбните тъкани, особености при детски зъби. Етиология, патогенеза и морфология на началния кариес, особености при детски зъби. Епидемиология, клиника и лечение на стоматологичните заболявания в детска възраст; лечение на зъбния кариес в начален стадий при детски зъби.

Профилактика на стоматологичните заболявания в детска възраст; ендогенна флуорна профилактика чрез флуорирано мляко; локална флуора профилактика чрез разтвори, лакове, гелове, силанти. Клинично изпитание на пасти за зъби.

Работи

Над 180 научни разработки, 5 изобретения – 2 от които са патентовани, съавтор на 3 монографии, ръководство за клинични упражнения, справочник, 3 учебника, редактор и съавтор на учебник с 3 издания. Участва с доклади и научни съобщения в национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси.

Авторка е на повече от 180 научни разработки, на 5 изобретения (вкл. 2 патентовани), съавторка на 3 монографии, ръководство за клинични упражнения, справочник, 3 учебника[3], редакторка и съавторка на учебник с 3 издания.

Участва с доклади и научни съобщения в национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси.

Членство[редактиране | редактиране на кода]

  • Българско научно дружество по дентална медицина (БНДДМ)
  • Federation Dentaire International (FDI)
  • Балкански стоматологичен съюз (BaSS)
  • Български зъболекарски съюз (БЗС)
  • Съюз на учените в България (СУБ)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]