Христина Матеева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христина Матеева
професор по детска стоматология

Родена
Починала
28 октомври 2015 г. (80 г.)
Медицина
Образование Медицинска академия
Работила в Медицински университет (София), Медицински университет (Пловдив)
Публикации 180
Христина Матеева в Общомедия

Проф. д-р Христина Тодорова Матеева е българска учена, професор по детска стоматология[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христина Матеева е родена в Ловеч на 22 октомври 1935 г. Завършва „Стоматология“ в Стоматологичния факултет на Висшия медицински институт (ВМИ) в София през 1958 г.[1]

От 1958 до 1961 г. е участъков стоматолог в с. Лисец, Ловешка област.

През 1963 г. става хоноруван асистент в Катедрата по детска стоматология в Стоматологичния факултет на ВМИ в София, където е редовен докторант от 1965 г. В същата катедра става асистент (1967), старши асистент (1971), главен административен асистент (1975).

През 1983 г. става доцент по детска стоматология в Стоматологичния факултет на Висшия медицински институт (ВМИ) в Пловдив. От 1985 до 1990 г. е заместник-декан и ръководител на Катедрата по детска стоматология[2] в Стоматологичния факултет на ВМИ в Пловдив.

Придобива научното звание професор по детска стоматология през 1996 г.

Пенсионира се през 2003 г. Продължава да работи – вече като професор-консултант за следдипломно обучение на специализанти по детска стоматология при VI стоматологичен център в София. Умира в София на 28 октомври 2015 г.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Области

Хистогенеза, морфология и физиология на зъбните тъкани, особености при детски зъби. Етиология, патогенеза и морфология на началния кариес, особености при детски зъби. Епидемиология, клиника и лечение на стоматологичните заболявания в детска възраст; лечение на зъбния кариес в начален стадий при детски зъби.

Профилактика на стоматологичните заболявания в детска възраст; ендогенна флуорна профилактика чрез флуорирано мляко; локална флуора профилактика чрез разтвори, лакове, гелове, силанти. Клинично изпитание на пасти за зъби.

Работи

Над 180 научни разработки, 5 изобретения – 2 от които са патентовани, съавтор на 3 монографии, ръководство за клинични упражнения, справочник, 3 учебника, редактор и съавтор на учебник с 3 издания. Участва с доклади и научни съобщения в национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси.

Авторка е на повече от 180 научни разработки, на 5 изобретения (вкл. 2 патентовани), съавторка на 3 монографии, ръководство за клинични упражнения, справочник, 3 учебника[3], редакторка и съавторка на учебник с 3 издания.

Участва с доклади и научни съобщения в национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси.

Членство[редактиране | редактиране на кода]

  • Българско научно дружество по дентална медицина (БНДДМ)
  • Federation Dentaire International (FDI)
  • Балкански стоматологичен съюз (BaSS)
  • Български зъболекарски съюз (БЗС)
  • Съюз на учените в България (СУБ)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]