Християндемократически съюз (Източна Германия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Християндемократически съюз
Christlich-Demokratische Union
CDU DDR logo transparent.png
Основана 26 юни 1945
Разформирована 3 октомври 1990
Щаб Източен Берлин, ГДР
Член на Национален фронт
Идеология Християндемокрация
Християнсоциализъм
Цветове син, жълт
Християндемократически съюз в Общомедия

Източногерманският Християндемократически съюз е казионна политическа партия в Германската демократична република, просъществувала до 1990 г., когато се влива в Християндемократическия съюз.

Началото на партията е поставено на 25 юни 1945 г. Основни фигури при основаването на партията са Якоб Кайзер, Ернст Лемер и Андреас Хермес. Последният е избран за първи председател на съюза. Към август 1945 г. Християндемократическият съюз в Съветската окупационна зона разполага с около 100 000 членове, а 2 години по-късно съюзът наброява 218 000 членове.

Първите конфликти между християн-демократите и съветските окупациони власти датират от есента на 1945 г. Причина за това е провежданата от съветските окупационни власти аграрна реформа, на която се противопоставя ръководството на съюза. По заповед на съветските власти са отстранени от ръководството Хермес и Шрайбер. Върху съюза започва да се оказва все по-силен натиск, не се позволява членството в него, не се отпуска нужната за партийната преса вестникарска хартия, започват арести и репресии над симпатизантите на християн-демократите.

На 6 септември 1947 г. на Втория партиен конгрес на Християндемократическия съюз Якоб Кайзер заявява, че амбицията на партията му е да представлява „защитна стена срещу догматическия марксизъм и неговите тоталитарни тенденции“. На 20 декември същата година е свалено демократично избраното партийно ръководство, с което се слага край на възможността съюзът самостойно да дефинира своите политически позиции. Позициите на съюза по онова време са най-общо християнсоциалистически, за обединение на Германия и за парламентарно демократична система.

Налагането на социалистическата обществена система в Източна Германия води до маргинализиране на източногерманските християндемократи. В периода 1949 – 1989 г. те са казионна прокомунистическа партия. Партията играе тази роля до извънредния си конгрес от 15-16 декември 1989 г., когато източногерманските християндемократи отново се застъпват за пазарно стопанство и обединение на Германия. Малко по-късно партията се влива в западногерманския Християндемократически съюз.

Подобно на останалите организации в страната партията е следена стриктно от ЩАЗИ.