Христовият хитон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Христовият хитон е безшевна дреха, носена от Исус Христос при разпятието, едно от оръдията на страстта. Дрехата е упомената единствено в несиноптичното евангелие от Йоан.

Ето какво предават евангелията за Божите дрехи и хитона:

А след като Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие; за да се изпълни реченото от пророка (Илия): "разделиха дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие";

Мат. 27:35

Ония, които Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие, кой какво да вземе.

Марк 15:24

А Иисус говореше: Отче! прости им, понеже не знаят, що правят. И като деляха дрехите Му, хвърлиха жребие.

Лук. 23:34

Войниците пък, като разпнаха Иисуса, взеха дрехите Му (и ги разделиха на четири дяла, по един дял на всеки войник,) и хитона. Хитонът не беше шит, а изтъкан цял от горе до долу.

Тогава рекоха си един другиму: да го не раздираме, а да хвърлим за него жребие, чий да бъде; за да се сбъдне реченото в Писанието: "разделиха дрехите Ми помежду си и за одеждата Ми хвърлиха жребие". Тъй направиха войниците.

Йоан 19:23-24

За съдбата на Божия Хитон подобно и на останалите вещи от Христовото разпятие има многобройни легендарни версии, често взаимоизключващи се (арменски, грузински, сирийски). Грузинската е най-настойчива и твърди, че хитонът е пренесен и се съхранява в Иверия.

Христовата плащаница не бива да се бърка с Христовата багреница (древен символ на властта) с която Исус е изкаран от Пилат пред еврейската тълпа от Йерусалим, която настоява за разпятието му, както и с Христовата плащаница (виж Торинска плащаница) с която мъртвото тяло на Божия Син е увито след разпятието му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]