Христоман Попчевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христоман Попчевски
български революционер
Паметник в родното му село
Паметник в родното му село

Роден
неизв.
Починал

Христоман (Христо, Ристоман, Ристо) Василев Кочев, известен като Христоман (Ристоман) Попчевски, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, отговорен за атентата на влака Скопие – Солун на 4 юни 1904 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христоман е роден в струмишкото село Попчево, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония, в семейството на Васил Кочев. Жени се за Парашка от същото село, с която има двама сина – по-големия Кольо и по-малкия Томе и две дъщери, по-малката от които се казва Гена. По-голямата дъщеря, чието име не е известно, е отвлечена от турци по време на жътва и оттогава следите ѝ се губят. Христоман, както и съселяните му, се занимава със скотовъдство и земеделие, но и с кираджийство,[1] което става основен поминък на Попчево след построяването на железопътната гара „Удово“ по линията Солун – Скопие.[2] Той пренася оръжие и боеприпаси за ВМОРО.[1] И съпругата му Парашка помага организацията, като организира жените в селото да плетат, да събират храна за комитите и пр.[3] Васил Драгомиров познава Христоман поне от времето, когато е учител в Попчево от 1901 до 1903 година.[2]

Христоман извършва атентата при Гевгели през 1904 година. Организаторът Никола Жеков идва в Попчево заедно със своя приятел Стоян Попов и се среща с кираджиите от това село, между които е и Христоман,[4] който им казва:

Освен мене няма друг кираджия, който да я отнесе и предаде на влака. Аз съм познат с челебията и мен ще ме послуша да сложи сандъка в пощата.[5]

Така Христоман е избран за извършител и отнася сандъка с адската машина на гарата при Удово, като го предава като пощенска пратка. Сандъкът е поставен в пощенския вагон на влака, пътуващ от Скопие за Солун. Около 8 часа вечерта на 4 юни 1904 година адската машина избухва. Пострадали няма. Впоследствие започва разследване и арести, като Христоман е задържан от турските власти и обесен на гарата в Гевгели на 8 юли. Според Илия Докторов най-голям грях за обесването на Христоман има българският търговски агент в Солун Атанас Шопов, който съобщава на Хилми паша, че Христоман е атентаторът.[6]

Първоначално Христоман е погребан в тогавашните български гробища в Гевгели. По поръчка на Докторов Кирил Хаджимицов, също член на ВМОРО, изработва каменния кръст на гроба му.[6]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ѓоргиев, Бранко. Спомени од македонското национал-револуционерно и ослободително движење. Струмица, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј, 2021. ISBN 978-608-4845-11-9. с. 64.
  2. а б Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 156.
  3. Ѓоргиев, Бранко. Спомени од македонското национал-револуционерно и ослободително движење. Струмица, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј, 2021. ISBN 978-608-4845-11-9. с. 65.
  4. Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 161 – 162.
  5. Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 162.
  6. а б Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 94.