Христос Цундас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христос Цундас
Χρήστος Τσούντας
гръцки археолог
Роден
Починал

Образование Атински университет
Зарифово училище
Научна дейност
Област Археология, история

Христос Цундас (на гръцки: Χρήστος Τσούντας) е класически гръцки археолог и историк, член на Атинската академия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цундас е роден в Станимака в 1857 година. Учи в гръцкото училище в родния си град и в Пловдив, а после завършва гимназия в Атина. Завършва Философския факултет на Атинския университет, а после учи литература и археология в Германия. Работи една година в прочутото гръцко училище на Георгиос Зарифис в Пловдив. В 1882 година става надзорник на древностите в Археологическата дирекция в Атина, на който пост остава до 1904, когато е избран за професор по археология в Атинския университет. Преподава в Атина до 1924 година, а между 1926 и 1927 в новооснования Солунския университет. В 1926 година е сред основателите на Атинската академия на науките.

Цундас се сдобива с научна слава още с първите си разкопки, които прави от 1884 година в Атинския акропол и на други места в Атина. През 1886 година след Шлиман той прави разкопки в Микена, които продължават до 1910 година и водят до важни открития. Той открива и разкопава мястото на древния град Йолк (дн. Волос), където намира останки и от Микенската епоха.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

По-важни трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Τσούντας, Χρήστος, Η Ακρόπολις των Αθηνών, Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι, 1901.
  • Τσούντας, Χρήστος, Αί προΐστορικαί Ακροπόλεις ∆ιµηνίου και Σέσκλου, Αθήναι, 1908.
  • Tsountas, Chrestos, Irving, Manatt J., The Mycenaean Age: a Study of the Monuments and Culture of Pre-Homeric Greece, Houghton, Mifflin and Co. Boston, 1897.
  • Τσούντας, Χρήστος, Ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, Αθήνα, 1928. ISBN 960-205-342-9
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „История“         Портал „История          Портал „Гърция“         Портал „Гърция