Христос и прелюбодейката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христос и прелюбодейката
картина
картина
ХудожникЛука Джордано
Година1660
Техникамаслени бои върху платно
Размери180 × 235 cm
ИзложенаПио Монте дела Мизерикордия, Неапол, Италия

„Христос и прелюбодейката“ е картина, рисувана от неаполитанския художник Лука Джордано през 1660 г. Има размери 180 × 235 см, съхранява се в Пио Монте дела Мизерикордия, Неапол.

Платното е от седемте картини, запазени в седемте малки олтара, заобикалящи главния олтар с картината Седемте милосърдни дела на Микеланджело да Караваджо в църквата на комплекса Пио Монте. Представената сцена е заимствана от Евангелие от Йоан, глава 8. книжниците и фарисеите довеждат при Исус жена, обвинена в прелюбодейство, която според закона би трябвало да бъде убита с камъни. Осъдената жена е оправдана от Христос с думите „Нека онзи, който е без грях, хвърли първия камък“.

Творбата на Джордано, която виждаме в Пио Монте дела Мизерикордия е копие на друга негова картина, намираща се в частна неаполитанска колекция.

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cristo e l'adultera (Luca Giordano) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​