Христо Даново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Даново
Old house in Hristo Danovo.JPG
Общи данни
Население 1 593 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 50,029 km²
Надм. височина 701 m
Пощ. код 4339
Тел. код 031397
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 77462
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Карлово
Емил Кабаиванов
(РБ, ВМРО-БНД)
Кметство
   - кмет
Христо Даново
Иван Деянов
(ДПС)

Христо Даново (по-рано Текия) е село в Южна България. То се намира в Община Карлово, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Българска маслодайна роза

Село Христо Даново се намира в планински район. До него има лавандулови полета, както и полета с Българска маслодайна роза. От София се намира на 120 км, от Карлово на 20 км, а от Пловдив на 80 км. Самото село е в подножието на Централен балкан – Централна стара планина.

История[редактиране | редактиране на кода]

До селото е разкрита римската пътна станция Суб Радице, в която има и останки от еднокорабна църква от IV век.[1]

Турското име на селото до 1934 г. е било Текке (Текия), след което селото е наречено на Христо Г. Данов. Турското име на селото е било Текке (Текия), поради наличието на мюсюлманско теке (манастир) с дервиши в границите на селото, от което сега е останала само джамията.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Изповядват се християнството и мюсюлманството. Населението живее в разбирателство и различията в религията не пречи на хората да празнуват заедно и едните и другите празници, да си помагат и уважават, всички са много сплотени и задружни !


Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На 200 метра над площада се намира паметникът на генерал Карцов, на когото е наречено местното училище. Има детска градина, както и игрище, на което децата да играят.

Селото се намира в Национален паркЦентрален Балкан“ в средната част на Стара планина. То е място за туристически отдих. От него се стига до хижите „Козя стена“, „Ехо“, „Дерменка“ и „Васил Левски“.

Субрадице е римска пътна станция на пътя Филипопол (Пловдив) – Мелта (Ловеч), отбелязана и на Певтингеровата карта (Tablula Pevtengeriana). Просъществувала през 1 – 5 век. Днес нейните развалини се намират непосредствено до източния край на селото.

В западния край на селото се намират останките от стара римска крепост, от която и до днес можем да забележим тленните останки на тогавашните и жители.

Не далеч по стария военен път се стига до петото по висичина в България пръскало Сувчарско пръскало. Един прекрасен водопад, до който се стига само с човек, който е ходил, тъй като е навътре в гората.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 3 март се чества Освобождението на България от османска власт, поднасят се цветя и венци на паметника на генерал Карцов, канят се различни танцови състави.

В края на месец юли се провежда и празника на селото, отново с танцови състави, музика, гости.

От 2016 година се провежда, традиционния празник „Джамали в Текията“, той се организира от кукерската група на Христо Даново.Той се организира в зависимост от годината или в края на Февруари или до средата на Март. На него се канят различни, кукерски, певчески и танцови групи.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Основен поминък е отглеждането на животни, тютюн, лавандула и маслодайни рози. Част от хората работят в завода в село Кърнаре и в град Сопот, а част от младежите работят като кадрови войници в гр. Карлово.

В селото хората са изключително добри, гостоприемни, топли и да подчертаем работливи!

  1. Димитров, Димитър. Християнските храмове по българските земи I-IX век. София, Фондация „Покров Богородичен“, 2013. ISBN 978-954-2972-17-4. с. 81.