Христо Караминков (Бунито)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христо Караминков)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Караминков (Бунито)
български националреволюционер
Христо Караминков (Бунито) 
Роден: 1846 г.
Починал: 14 април 1892 г. (46 г.)

Христо Караминков (Бунито) е български националреволюционер. Участник в Старозагорското въстание (1875), Априлското въстание 1876) и Руско-турската война (1877-1878). Народен представител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Караминков е роден през 1846 г. в Търново. От младежка възраст се включва в националреволюционните борби. Член на Търновския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация. Участва в Старозагорското въстание (1875). След неуспеха му емигрира в Румъния.

Член на Гюргевския революционен комитет. Връща се в България като помощник-апостол на I-и Търновски революционен окръг (главен апостол Стефан Стамболов).По време на Априлското въстание (1876) участва в четата на поп Харитон и Бачо Киро, като помощник-войвода и член на Военния съвет. Държи се храбро и непримиримо в битката при Дряновския манастир. Успява да оцелее след гибелта на четата.

Доброволец през Руско-турската война (1877-1878). Оказва съдействие на руското командване чрез събиране на разузнавателни сведения. Предоставя плановете на крепостите Русе и Видин. Организира група от българи-разузнавачи. Прави неуспешен опит да взриви чрез ръчно приготвени мини османски монитор по р. Дунав.

След Освобождението се завръща в родния си град. Занимава се с търговия. Избиран е за окръжен съветник и народен представител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, ДИ „П.Берон“, С., 1986, с. 100