Христо Караминков (Бунито)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христо Караминков)
Христо Караминков (Бунито)
националреволюционер
Роден
Починал
ПогребанПарк Дружба - Велико Търново

Националност България
Семейство
МайкаМота Караминкова (Баба Мота)

Христо Караминков (Бунито) е български националреволюционер. Участник в Старозагорското въстание (1875), Априлското въстание 1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Народен представител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Караминков е роден през 1846 г. в Търново. От младежка възраст се включва в националреволюционните борби. Член на Търновския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация. Участва в Старозагорското въстание (1875). След неуспеха му емигрира в Румъния.

Член на Гюргевския революционен комитет. Връща се в България като помощник-апостол на 1-ви Търновски революционен окръг с главен апостол Стефан Стамболов. По време на Априлското въстание (1876) участва в четата на поп Харитон и Бачо Киро, като помощник-войвода и член на Военния съвет. Държи се храбро и непримиримо в битката при Дряновския манастир. Успява да оцелее след гибелта на четата.

Участва като доброволец в Руско-турската война (1877 – 1878). Оказва съдействие на руското командване чрез събиране на разузнавателни сведения. Предоставя плановете на крепостите Русе и Видин. Организира група от българи-разузнавачи. Прави неуспешен опит да взриви чрез ръчно приготвени мини османски монитор по река Дунав.

След Освобождението се завръща в родния си град. Занимава се с търговия. Избиран е за окръжен съветник и народен представител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878, ДИ „П.Берон“, С., 1986, с. 100.