Христо Контев (ентомолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христо Контев)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския ентомолог. За дееца на ВМОРО вижте Христо Кондев.

Христо Контев
български ентомолог

Роден
Починал
Научна дейност
Област Агрономия

Христо Анастасов Контев (р. 28 юни 1927 г., п. 19 февруари 2019 г.) е български специалист по земеделска ентомология.

През 2008 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич“.[1]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Христо Контев е роден на 28 юни 1927 г. в Каспичан, Шуменска област. Висшето си агрономическо образование започва през 1949 г. във Висшия институт по земеделско инженерство – Прага и го завършва през 1954 г. във Висшия селскостопански институт в София, със специалност Агроном по растителна защита.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1954 г. встъпва в длъжност ръководител на растителнозащитна база. През същата година започва да сътрудничи на вестник „Добруджанска трибуна“, като първата му публикация е материал за използването на хербицидите при масов посев. През 1955 г. получава похвала от Министерството на земеделието за използването на местния печат за изява на научната мисъл.[2]

През 1963 г. след конкурсен изпит е назначен за научен сътрудник по ентомология в Института по пшеницата и слънчогледа край Генерал Тошево, където работи до пенсионирането си през 1992 г.

От 1970 г. е кандидат на селскостопанските науки[3], а от 1983 г. е ст.н.с. I ст.[4] по ентомология. От 1989 до 1992 г. е директор на Центъра за следдипломна квалификация на агрономите от Североизточна България. Бил е научен секретар към Центъра за научноизследователска и развойна дейност по полските култури. Бил е член, а в продължение на 3 години и Председател на Специализиран научен съвет при ВАК по растениевъдство, общо земеделие и растителна защита.

Централно място в изследователската работа на проф. Контев заемат неприятелите по пшеницата, слънчогледа и бобовите култури. Докторската му дисертация е посветена на житната стъблена оса, а хабилитационният му труд – на вредната житна дървеница, като неприятел в Добруджа. Публикувал е в наши и чужди списания над 100 научни и научно-популярни статии, научен ръководител е на специализанти и докторанти.

След пенсионирането си се занимава с преподавателска и консултантска дейност. Бил е преподавател по агроекология в Техническия университет във Варна.

За неговите заслуги за земеделието в Добруджа е вписан в почетната книга на града и избран за почетен гражданин на град Добрич.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Община Добрич: Почетни граждани на Добрич
  2. Златев, Генчо. Двамата. // Добруджанска трибуна, Г. 25, № 109 (2153), с. 3
  3. Протокол за получаване на документа за научна степен. // Висша атестационна комисия. Посетен на 22 януари 2010.
  4. Протокол за получаване на документа за научно звание. // Висша атестационна комисия. Посетен на 22 януари 2010.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Биология“         Портал „Биология          Портал „България“         Портал „България