Христо Меджидиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Меджидиев
български възрожденски учител
Христо Меджидиев.jpg
Роден
Починал
1927 г. (73 г.)
Политика
Партия Либерална
Депутат
VI ОНС   

Христо Меджидиев е български възрожденски учител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Дупница през 1854 г., в семейство на кюркчия. След като завършил местните училища продължава обучението си в Софийското главно българско училище, а по-късно завършва и Пловдивската духовна семинария. По време на Априлското въстание, заедно с други свои съученици участва във въстанието в Клисура. Там е заловен и затворен в Пловдивския затвор. Избегва бесилото благодарение на застъпничеството на дупнишкия турски първенец Бекир ефенди, спасител по-късно на града от масово клане и пожар, към когото българското население се отнасяло с уважение и благодарност.

През 1877 – 1878 г. учителства в Горна Джумая, където посрещна руските освободителни войски и им поднесъл благодарствен адрес. След установяването на българската власт в Дупница, става член на Либералната партия. Преподава в Дупнишкото четвъртокласно правителствено училище. Избран е за народен представител в VІ Обикновено Народно събрание, дълги години е общински съветник. През 1894 г. в Дупница се създава ново читалище с името „Напредък“, с председател – учителят Христо Меджидиев.

Умира през 1927 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Меджидиев, Асен. История на град Станке Димитров (Дупница) и покрайнината му от XIV век до 1912 – 1963 г. София, Отечествен фронт, 1969.
     Портал „Македония“         Портал „Македония