Христо Меджидиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христо Меджидиев
български възрожденски учител
Роден
1854 г.
Починал
1927 г. (73 г.)
Политика
ПартияЛиберална
Депутат
VI ОНС   

Христо Г. Меджидиев е български възрожденски учител и адвокат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Дупница през 1854 г., в семейство на кюркчия. След като завършил местните училища продължава обучението си в Софийското главно българско училище, а по-късно завършва и Пловдивската духовна семинария. По време на Априлското въстание, заедно с други свои съученици участва във въстанието в Клисура. Там е заловен и затворен в Пловдивския затвор. Избегва бесилото благодарение на застъпничеството на дупнишкия турски първенец Бекир ефенди, спасител по-късно на града от масово клане и пожар, към когото българското население се отнасяло с уважение и благодарност.

През 1877 – 1878 г. учителства в Горна Джумая, където посрещна руските освободителни войски и им поднесъл благодарствен адрес. След установяването на българската власт в Дупница, става член на Либералната партия. Преподава в Дупнишкото четвъртокласно правителствено училище. Избран е за народен представител в VІ Обикновено Народно събрание, дълги години е общински съветник. През 1894 г. в Дупница се създава ново читалище с името „Напредък“, с председател – учителят Христо Меджидиев.

По-късно започва да практикува като адвокат.

Умира през 1927 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Меджидиев, Асен. История на град Станке Димитров (Дупница) и покрайнината му от XIV век до 1912 – 1963 г. София, Отечествен фронт, 1969.