Христо Пеев (архитект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Христо Пеев.

Христо Пеев
български архитект
Роден
Починал
1956 г. (63 г.)
Пловдив, България

Арх. Христо Пеев е пловдивски архитект, известен с това, че първи и единствен проучи и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно наследство на Стария Пловдив.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учил в Санкт Петербург, той завършва архитектура в Германия като повечето български архитекти от епохата. За разлика от всички останали обаче той се увлича дотолкова от качествата на вернакуларната пловдивска къща, че още на немски публикува първата си книга за нея. [1]

Десетилетия постоянство и задълбоченост довеждат до капиталния труд на арх. Христо Пеев „ПЛОВДИВСКАТА КЪЩА", издаден през 60-те години посмъртно под редакцията и съставителството на арх. Емил Момиров.

По тази книга, по фотографиите поместени в нея, и по скиците му се правят множество реставрации и реконструкции на ценни старинни сгради, от които най-популярна е възстановката в средата на 1970-те години от арх. Петър Дикиджиев на „балабановата“ къща (всъщност къщата на Панагьотис Хаджи Лампша / Лампси [2]): съвсем малки неточности се установяват in situ при разкопките за основите на изчезналата постройка.

На негово име е наречена една от улиците [3] на Стария Град.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]