Христо Пройков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Пройков
български епископ

Роден

Религия Римокатолическа църква
Българска католическа църква
Христо Пройков в Общомедия

Негово Преосвещенство Епископ Христо Пройков е български източнокатолически духовник, софийски екзарх, титулярен епископ на Бриула.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в София на 11 март 1946 г. На 6 септември 1970 г. е ръкоположен за дякон от епископ Кирил Куртев, а на 23 май 1971 г. – за свещеник от епископ Методий Стратиев. През 1980 – 1982 г. специализира каноническо право в Папския източен институт в Рим, Италия. От 1982 г. е енорийски свещеник в катедралния храм „Успение Богородично“ в София. През декември 1991 г. възобновява издаването на вестник „Истина-Veritas“.[1]

На 18 декември 1993 г. е преконизиран за епископ-коадютор на Софийската апостолическа екзархия и титулярен епископ на Бриула. На 6 януари 1994 г. е ръкоположен за епископ в базиликата „Свети Петър“ в Рим от папа Йоан Павел II, в съслужие с кардинал Джовани Батиста Ре и архиепископ Йосип Ухач.

Ръководи Католическата екзархия от 5 септември 1995 г. Епископ Христо Пройков е председател на Междуритуалната епископска конференция в България от 1995 г.

На 15 май 2009 г. е назначен от папа Бенедикт XVI за консултант на Конгрегацията за източните църкви на Римската курия.

Името и титлите на екзарх Пройков на латински език са следните: Exc.mus ac Rev.mus D.nus Christo Proykov, Dei et Sedis Apostolicæ gratia Episcopus titularis Briulitanus, Exarcha Apostolicus Sophiæ pro catholicis ritus byzantini-slavi in Bulgaria commorantibus, Præses Conferentiæ Episcopalis Bulgariæ.

Участие в Междуритуалната Епископска Конференция[редактиране | редактиране на кода]

В Епископската конференция на България е председател на следните комисии:

Награди[редактиране | редактиране на кода]

На 15 ноември 2007 г. се състоя церемония по връчването на Големия кръст „Pro piis meritis Melitensi“ на Малтийския орден на монс. Пройков. Чрез връчването на отличието Малтийският орден изразява своята благодарност към Католическата Църква в страната за оказаната помощ за внасянето на медикаменти като хуманитарна помощ през 90-те години на ХХ в.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Куртев бриулски епископ
(18 декември 1993 – …)
настоящ
Методий Стратиев софийски екзарх
(5 септември 1995 – …)
настоящ