Направо към съдържанието

Христо Стефанов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христо Стефанов
Роден
Починал
Националност България
АкадемияВИИИ „Николай Павлович“
проф. Ненко Балкански, проф. Панайот Панайотов
Направлениеживопис, стенопис, илюстрация
СъпругаМария Стефанова

Христо Христев Стефанов е български художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 февруари 1931 г. в Бургас в семейството на актьорите Стефан Христов и Елена Йорданова-Гринберг. Родителите се установяват в Пловдив през 1935 г. и Христо постъпва в италианското училище „Виторио Алфиери“ в града през 1938 г.

Учи при проф. Ненко Балкански и проф. Панайот Панайотов. Завършва живопис през 1956 във ВИИИ „Николай Павлович“. От 1961 е член на Съюза на българските художници (СБХ).

Още от най-ранно детство животът на художника е свързан с Пловдив. Атмосферата и личностите на града са повлияли както светогледа му, така и много от темите в неговото творчество. Той е един от майсторите на знаменитата в края на 60-те и 70-те „пловдивска петорка“ заедно с Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев и Енчо Пиронков.

От 1985 г. е генерален директор на Държавно обединение „Изобразително изкуство“.

Христо Стефанов е съпруг на актрисата Мария Стефанова, с която са заедно от 1964 г. Той има две дъщери – от първия му брак е Морена Стефанова, която е историк, археолог и куратор, а от втория с Мария Стефанова – Елена Стефанова, която е художник като баща си.

Умира на 21 декември 2013 година в София. Погребан е в Централните софийски гробища.[1]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Христо Стефанов работи в областта на изящните изкуства, живопис, стенни монументални изкуства, кино и театрална сценография. Автор е на абстрактни и реалистични произведения, натюрморти, портрети, стенописи, мозайки, витражи. Форматите му са от монументални до миниатюри.

Участва редовно в общите художествени изложби на СБХ от 1958 г. и в представителни изложби в чужбина. Излага свои живописни платна в Полша, Франция, Испания, Виена, Португалия, Корея (Сеул), Русия (Москва), Югославия, Молдова, Украйна, Турция, Чехия.

Създава множество живописни табла, сред които забележителните „Закуска в стария град“, „Реквием“, „Спомен“, „Портрет на Златю Бояджиев, „Портрет на Любен Тенев“, „Портрет на Добрин Петков, „Портрет на Дечко Узунов, Мария или сцената“, „Опит за полет“, „Вечеря в стария град“.

Автор е на повече от 40 монументални стенни творби, най-често за обществени сгради в столицата, страната и чужбина, по-важните от които са:

Христо Стефанов е сценограф на редица театрални и оперни представления по творби на Димитър Талев, Недялко Йорданов, Георги Джагаров, Васил Друмев, Молиер, Шекспир, Пучини и други.

Негова е сценографията към нашумелите в миналото спектакли на режисьора Христо Христов – Преспанските камбани и Железният светилник (1965, театъра в Пловдив), както и на Хамлет (1967, театъра във Варна реж. Николай Георгиев), „Тази малка земя“ от Георги Джагаров (1976, театъра в Пловдив).

Той е художник-постановчик на филмите Иконостасът (1969) и Наковалня или чук (1973).

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Христо Стефанов е носител на множество български и чуждестранни награди за живопис, монументални изкуства и сценография.

Удостоен е с:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Парцел 1 // София помни. Посетен на 2022-10-13.