Хрушчовка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хрушчовка (на руски: Хрущёвка) е вид жилищни сгради на 5 етажа. Изграждането на такива сгради започнало по време на управлението на Никита Хрушчов и затова те били наречени по народному на неговото име.

Периодът на строителство на Хрушчовка е между 1959 и 1985 г. Общо са застроени около 290 милиона квадратни метра земя, което представлява около 10% от общата площ на Съветския съюз, а в резултат на това масивно строителство много хора се преместват от селото в града и хиляди семейства подобряват условията си на живот. Подобни сгради са построени и в останалата част на източния блок – в Чехия те се наричат „panelák“, Унгария „Panelház“ и Германия „Plattenbau“.

Характеристика на сградите[редактиране | редактиране на кода]

Съвременно състояние[редактиране | редактиране на кода]

Днес хрушчовките се разрушават, за да се направи път за ново строителство с по-висока плътност. Москва планира да завърши този процес до 2015 г. Повече от 1300 от около 1700 сгради са вече разрушени от 2012 г. насам. Според първоначалния план в Москва разрушаването на сградите трябваше да бъде завършено през 2010 г., но краят сега е отложен за 2017 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]